PRVÉ INFO: Našu oblasť zasiahne veterná búrka. Bude snežiť

Peter Minárik

Vyzerá to tak, že do Európy mieri prvá jesenná búrka. Tá prinesie ukončenie leta, silný vietor a na európske hory aj sneženie. Dočkajú sa aj Tatry.

Tento týždeň je na našom území mimoriadne teplý. Teploty sa pohybujú aj o 10 °C nad hranicou dlhodobého normálu. Toto sa však pomerne rýchlo zmení.

Posledným, takto teplým dňom bude piatok. V sobotu dorazí výrazný studený front s prudkým ochladením a so zrážkami a v nedeľu začne počasie v Európe ovplyvňovať veterná búrka.

Prvá veterná búrka

Pojem veterná búrka sa v Európe stáva už ustáleným. Týmto pojmom nazývame hlbokú tlakovú níž, ktorá z Atlantiku smeruje až nad Európu, pričom sa usadí väčšinou nad Pobaltím. 

Takýto presun tlakovej níže spôsobuje v posledných rokoch nástup jesenného počasia. To prichádza pomerne výrazne a to citeľným ochladením a silným vetrom. 

Toto sa udeje aj počas nadchádzajúceho víkendu. Od nedele začne cez Európu postupovať hlboká tlaková níž, ktorá sa presunie z Britských ostrovov cez Nemecko, Poľsko až nad Pobaltie.

Táto tlaková níž ovplyvní počasie v takmer celej Európe.

Prudko sa ochladí

Ochladenie bude prvé, čo zaznamenáme na našom území. V sobotu sa na celom našom území rozprší, čo bude súvisieť s prechodom studeného frontu. 

Súčasne sa aj citeľne ochladí. Nad naše územie prenikne studený, atlantický vzduch. Ako vidieť na mape, tak sobotňajšie popoludňajšie teploty budú v porovnaní s tými piatkovými aj o viac než 15 °C nižšie.

Príde orkán

Prechod hlbokej tlakovej níže neprinesie len zrážky a citeľné ochladenie, ale predovšetkým veľmi silný vietor.

Ten zasiahne už v nedeľu Britské ostrovy, sever Francúzska a Benelux. Nárazy vetra môžu dosahovať rýchlosť 120 až 150 km/h, teda silu orkánu.

V noci na pondelok začne vietor silnieť aj v Nemecku, v Česku a v Poľsku. Nárazy môžu dosahovať 80 až 110 km/h, ojedinele aj vyššie.

Silný vietor sa bude postupne presúvať od západu smerom na východ.

Numerický modely aktuálne očakávajú, že na našom území bude vietor silnieť v noci na pondelok a zostane tu do stredy. Nárazy môžu v nižších polohách dosahovať rýchlosť 60 až 80 km/h a na horách až silu silnej víchrice cez 100 km/h.

V Tatrách začne snežiť

Citeľné ochladenie zasiahne aj naše hory. V Tatrách môže už počas víkendu začať snežiť. Hranica sneženia by mala poklesnúť na 1900 m n.m. V priebehu budúceho týždňa sa očakáva ďalší pokles hranice sneženia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd