PRVÉ INFO: Po mraze príde prudké oteplenie a mimoriadne teplé dni

Peter Minárik

Naše územie čakajú veľmi mrazivé hodiny. Po nich nás však čaká koniec zimného počasia a počasie sa zásadne zmení. Čaká nás totiž prudké oteplenie a nadštandardne vysoké teploty.

V uplynulých hodinách naše územie zasiahla vlna sneženia, čím sneh pokryl mnohé oblasti nášho územia. Okrem toho vďaka prílivu studeného vzduchu zažívame aj pravé zimné počasie.

Toto zimné počasie v nasledujúcich hodinách vyvrcholí. Do našej oblasti totiž prúdi od severovýchodu mimoriadne chladný, suchý vzduch z oblasti Sibíri, v dôsledku čoho budú nasledujúcu noc klesať teploty aj pod hranicu -20 °C.

Takéto teploty však o týždeň budú len veľkou minulosťou. Po vlne sneženia a silných mrazoch nás totiž čaká zásadné a výrazné oteplenie, ktoré prinesie na súčasnú ročnú dobu nadštandardne vysoké teploty.

Od polovice týždňa sa totiž dostaneme do veľmi teplého prúdenia od juhozápadu. Teplý vzduch sa do našej oblasti bude dostávať medzi rozsiahlou tlakovou nížou so stredom nad Severným morom a tlakovou výšou so stredom nad východným Stredomorím až z ďalekej Afriky.

Vplyvom prílivu teplého vzduchu budú teploty postupne stúpať. Teploty počas budúceho víkendu budú na našom území aj o viac ako 10 °C vyššie.

K zmene príde už v utorok, kedy cez naše územie prejde oklúzny front a v stredu teplý front, ktorý už prinesie do nižších polôh dážď.

Už vo štvrtok nás čaká veľmi teplé počasie, pri ktorom budú teploty stúpať na +3 až +8 °C, no na juhu môžu teploty stúpať až k hranici +13 °C.

Zmiernia sa aj teploty v noci. Mrazy sa v noci na štvrtok očakávajú ešte na severe, no cez víkend sa mráz takmer nikde neočakáva.

Po vlne mrazivého a zimného počasia nás tak čaká zásadné oteplenie a nadštandardne vysoké teploty. Sneh, ktorý napadol v nižších polohách sa roztopí a začne pršať. Snežiť bude len vo vysokých polohách. Vývoj počasia deň po dni si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd