PRVÉ INFO: PO vlne tropických horúčav nás čakajú silnejšie búrky

Peter Minárik

Pred nami je mimoriadne horúci víkend, ktorý vyženie teploty na hodnoty, ktoré sme tento rok ešte nezaznamenali. Po vlne vysokých teplôt nás však čakajú búrky, ktoré môžu naše územie opäť potrápiť.

Nielen Slovensko, ale aj Európa má pred sebou vlnu veľmi vysokých teplôt. Nasledujúce dni budú teploty stúpať nad hranicu +30 °C a v niektorých štátoch Európy sa teploty dokonca dostanú až nad hranicu +40 °C.

Zatečie ku nám veľmi teplý vzduch

Vzduch, ktorý k nám až do nedele bude prúdiť pred blížiacim sa studeným frontom bude mať pôvod v Afrike. Cez Sardíniu a Taliansko sa bude dostávať až nad naše územie. 

Mimoriadne horúce počasie čaká nadchádzajúci víkend predovšetkým Taliansko, kde teplota na juhu krajiny môže atakovať až hranicu +45 °C.

V strednej Európe budú teploty o čosi príjemnejšie. Maximálne teploty by sa mali pohybovať od +30 do +35 °C, no v najteplejších oblastiach by mali ľahko prekročiť až hranicu +35 °C.

Našu oblasť tak čaká vlna veľmi teplého počasia a to pred blížiacimi sa studenými frontami, ktoré na začiatku týždňa prinesú do našej oblasti zásadné ochladenie a zmenu počasia.

Nový týždeň s búrkami

Zatiaľ čo počas víkendu sa búrky, či prehánky očakávajú na našom území len veľmi zriedka, tak iné to už bude v novom týždni, kedy budú búrky na dennom poriadku.

Do našej oblasti totiž najskôr postúpi studený front, ktorý sa tu bude rozpadať, no v tomto prehriatom, instabilnom prostredí bude pôsobiť ako zápalná šnúra, ktorá naštartuje konvekciu a búrky.

Búrky sa očakávajú už v pondelok a v utorok, pričom práve v utorok by mali byť výraznejšie. Očakáva sa, že cez naše územie prejde výraznejší komplex búrok za ktorým sa potom v nasledujúcich dňoch ochladí.

Búrky, ktoré nás čakajú na začiatku nového týždňa budú aj pomerne intenzívne. Sprevádzané môžu byť nebezpečnými javmi ako krúpy, či prívalové zrážky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd