PRVÉ INFO: Počasie chystá zmenu, teplo skončilo. Hrozí aj sneženie?

Peter Minárik

V uplynulých dňoch, ba dokonca v týždňoch zažívame v Európe relatívne stabilné počasie, ktoré neprináša ani výrazné zrážky a ani výraznejšie vlny ochladenia. Jednoducho zažívame jednu z najteplejších jesení v histórii. To sa však už čoskoro zmení. Počasie avizuje návrat do normálu a zrejme aj slabého teplotného podnormálu.

Podľa klimatologických zhodnotení bol október jeden z najteplejších mesiacov v histórii. Tohtoročná jeseň je doslova unikátna a z meteorologického hľadiska veľmi nudná. V našej oblasti totiž panuje už niekoľko týždňov väčšinou stabilné počasie pod kontrolou rozsiahlych tlakových výší, ktorých vplyv naruší raz za čas prechod frontov, ktoré však veľa zrážok nepriniesli.

Túto jeseň naviac Európu nepostihla ani nejaká veterná búrka, ktoré sú mimochodom v uplynulých rokoch pomerne bežné. Môže za to čiastočne aj podpriemerná hurikánová sezóna a vyzerá to tak, že tohtoročná jeseň aj dovládne v relatívne pokojnejšom duchu.

Posledné dni jesene, ktorá končí na konci novembra, by však mohli priniesť dosť výraznú zmenu. Teploty by sa mali vrátiť na úroveň dlhodobých priemerov a črtá sa aj vpád chladného vzduchu, ktorý by mohol priniesť dokonca aj sneženie.

Ochladzovať sa bude postupne

Môžeme jednoznačne povedať, že najteplejšie dni už máme za sebou a pred nami je veľmi postupné ochladzovanie. Zatiaľ sa neočakáva nejaký zásadný vpád chladného vzduchu, ale ochladzovanie bude postupné.

Každým dňom by teplota v hladine 850 hPa, ktorá reprezentuje zhruba nadmorskú výšku 1500 metrov, mala poklesnúť o zhruba jeden stupeň. Táto hladina nám dáva krásny prehľad o tom, aká vzduchová hmota nad naše územie prúdi. A zatiaľ čo aktuálne k nám vo výškach prúdi vzduchová hmota s teplotou +10 °C, tak o týždeň to bude už 0 °C. Na horách tak bude mrznúť.

ansámbel teploty v hladine 850 hPa
ansámbel teploty v hladine 850 hPa

Nadchádzajúce dni ešte ochladenie nepocítime, nakoľko v nižších polohách bude panovať inverzia, ale už v druhej polovici budúceho týždňa pocítime ochladenie a prítomnosť studeného vzduchu na celom území. Jednak nás čakajú zrážky a v noci bude aj mrznúť.

Výrazná zmena v polovici týždňa

Nedeľa a pondelok prinesú na naše územie ešte prevažne slnečné počasie s dennými teplotami až do +15 °C, ale už v utorok sa počasie zmení. Do našej oblasti totiž bude prúdiť vlhší vzduch, ktorý zapríčiní, že nás čakajú hmlisté, zamračené a chladné dni. Denné teploty by sa mali pohybovať väčšinou len do +10 °C.

Zlom by mal prísť počas sviatku vo štvrtok 17. novembra. Cez naše územie postúpi studený front, ktorý prinesie zrážky a zároveň k nám vtiahne oveľa chladnejší vzduch.

Maximálne teploty by sa mali pohybovať v intervale od +3 °C na severe po +10 °C na juhu. V noci sa očakávajú teploty od +5 do -3 °C. Od teplého počasia to tak bude mať poriadne ďaleko.

Hrozí aj sneženie

Numerické modely sú veľmi neisté, čo sa týka vývoja od 19. novembra. Dokonca niektoré behy v uplynulých desiatkach hodín očakávali sneženie aj v Bratislave. Ansámbel, teda priemer je však oveľa príjemnejší. Vyzerá to tak, že do poslednej novembrovej dekády vstúpime pri ochladení, pričom na horách bude sneženie takmer isté a v určité dni by sa sneženie mohlo objaviť aj v nižších polohách severného Slovenska.

S dňami, počas ktorých teploty stúpali až k +15 °C sa tak celkom určite rozlúčte a najvyšší čas si naplánovať prezutie pneumatík. Vývoj je totiž jednoznačný: Slovensko očakáva ochladenie a návrat do normálneho počasia, aké je bežné na koniec novembra. Vývoj počasia deň po dni a vyhliadku až do konca novembra nájdete na tejto stránke.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd