PRVÉ INFO: Počasie prinesie zvrat. Na Slovensko mieri sneženie

Peter Minárik

Počas nadchádzajúcich dní nás čaká pomerne výrazná zmena v charaktere počasia, ktorá sa vygraduje na konci budúceho týždňa. Do našej oblasti sa prepadne chladnejší vzduch, ktorý môže priniesť sneženie aj do nižších polôh.

Priebeh počasia počas uplynulých dní a týždňov bol pomerne rovnaký. Nad severnou až východnou Európou sa rozkladali rozsiahle oblasti vysokého tlaku vzduchu, ktoré v našej oblasti spôsobovali to, že počas niekoľkých týždňov prevládalo prevažne stabilné počasie.

Zrážok bolo mimoriadne málo a zrážkový deficit sa výrazne prehlbuje, čo už v niektorých oblastiach začína spôsobovať problémy. Naviac, po okraji týchto rozsiahlych tlakových níži do našej oblasti prenikal chladnejší a suchší vzduch, čím bol marec slabo teplotne podpriemerný.

Všetko sa už čoskoro zmení. Pred nami sú posledné hodiny stabilného a veľmi teplého počasia. No už teraz sa blíži zmena, ktorá prinesie výrazný zvrat v charaktere počasia.

Začiatok týždňa ešte veľmi teplý

Prvé dni nového týždňa nás však zmena počasia ešte nečaká. Počasie bude aj naďalej pod vplyvom rozsiahlej tlakovej výše, ktorá zabezpečí prevažne jasné až polooblačné počasie. Naviac, okolo tejto tlakovej výše bude do našej oblasti prenikať teplejší vzduch od juhozápadu.

Vplyvom teplého prúdenia nás čaká pomerne teplý pondelok a utorok. Teploty by počas dňa mali ísť na celom našom území až nad hranicu +15 °C, pričom v najteplejších oblastiach nášho územia sa teploty dostanú aj cez hranicu +20 °C

Toto sú už mimoriadne nezvyčajné teploty. Na súčasnú ročnú dobu bude začiatok týždňa od 5 až 7 °C teplejší ako je normál. Takéto počasie však dlho nevydrží.

Prídu zrážky a vpád chladného vzduchu

V utorok počas dňa začne oblačnosť na našom území pribúdať a postupne sa pridajú aj zrážky. Súvisí to s tým, že sa v našej oblasti zmení prúdenie na severozápadné, v ktorom začne cez naše územie postupovať studený front. Výraznejšie zrážky však ešte nečakajte. Tie prídu až v strede týždňa, kedy cez našu oblasť začne postupovať stred plytkej tlakovej níže.

Naše územie tak konečne zasiahnu výraznejšie zrážky. Tie by mohli priniesť aj niekoľko desiatok milimetrov zrážok. V oblasti hôr by do konca piatka mohlo spadnúť aj 40 mm zrážok.

Slovensko čaká sneženie

V piatok nás čaká 1. apríl a vyzerá to tak, že tohtoročný apríl začne skutočne bláznivým počasím. Cez naše územie totiž postúpi studený front, za ktorým k nám začne prúdiť ešte chladnejší vzduch. Teploty tak pôjdu ešte nadol.

Na celé naše územie sa vrátia nočné mrazy a na severe územia bude mrznúť aj počas dňa. Cez deň v najteplejších oblastiach nášho územia vystúpia teploty len slabo nad hranicu +5 °C, čo sú mimoriadne nízke teploty. Apríl je známy premenlivým počasím, ktoré zvykne priniesť sneženie ešte aj do nížin, ale z dlhodobého priemeru je blížiace sa počasie veľmi nezvyčajné. Očakávané teploty počas budúceho víkendu budú o viac ako 10 °C podpriemerné.

Budúci víkend prinesie zrážky, ktoré budú aj výraznejšie a vplyvom zatekania studeného vzduchu poklesne hranica sneženia. Ta sa na severe dostane aj do nižších polôh. Inde by malo snežiť od výšky približne 500 metrov.

Pred nami je tak prudké ochladenie, ktoré prinesie dokonca aj návrat sneženia. Pneumatiky tak ešte neprezúvajte.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd