PRVÉ INFO: Pozor! Na Slovensko mieri veľmi nebezpečné počasie. Zajtra večer radšej zostaňte doma

Peter Minárik

Počas uplynulých hodín zasiahol mnohé oblasti strednej Európy mrznúci dážď, ktorý spôsobil problémy v Rakúsku, v Česku a aj v Nemecku. Do našej oblasti mieri ďalšia vlna pomerne výrazného mrznúceho dažďa, ktorá prinesie počas zajtrajšieho dňa komplikácie do viacerých oblastí nášho územia. Problémy očakávajte najmä večer a budú výrazné.

Slovensko aktuálne zažíva pomerne pochmúrne, sychravé a stále studené počasie. Vo vzduchu je však už zmena. Po vpáde chladného vzduchu sa začína do našej oblasti dostávať teplý vzduch. Problémom je však to, že zatiaľ prúdi tento teplý vzduch predovšetkým vo vyšších vrstvách atmosféry.

Zatiaľ čo vo výškach tak prúdi teplý vzduch, vplyvom inverznej vrstvy sa v nižších vrstvách udržuje teplejší vzduch. Na horách je tak aktuálne teplejšie ako v nižších polohách a takáto situácia predstavuje potencionálne nebezpečenstvo.

Potrápi nás mrznúci dážď

Počas včerajšieho dňa zasiahli rozsiahle problémy Nemecko aj Česko. Mrznúce zrážky spôsobili viaceré nehody, pri ktorých sa zranili desiatky ľudí. V Nemecku si mrznúci dážď a následná poľadovica vyžiadala aj ľudskú obeť.

Počas včerajšieho večera dorazil mrznúci dážď aj na Záhorie a do okolia Bratislavy, kde taktiež komplikoval dopravu.

Dnes sa opäť vyskytujú mrznúce zrážky. Od rána v Bratislave padá mrznúce mrholenie a na cestách sa tak lokálne tvorí poľadovica. Hrúbka ľadu nie je síce veľká, no napriek tomu je povrch ciest šmykľavý, čo spôsobuje spomalenie dopravy a nehody v našom hlavnom meste.

Predpovede však naznačujú, že situácia bude v nadchádzajúcich hodinách ešte oveľa nebezpečnejšia. Nebezpečný mrznúci dážď príde do strednej Európy opäť zajtra a na Slovensko naplno udrie večer.

Môže sa vytvoriť až 5 mm škrupina

Zajtra začne počasie ovplyvňovať teplotne nevýrazný studený front, ktorý síce neprinesie ochladenie, ale zato prinesie výrazné zrážky.

Keďže v nižších vrstvách atmosféry sa aj naďalej bude nachádzať chladná vzduchová hmota, zatiaľ čo vo výškach sa bude nachádzať teplý vzduch, tak zrážky budú vypadávať vo forme kvapiek, avšak po ich dopade na zemský povrch to bude veľmi nebezpečné.

Mrznúci dážď sa už popoludní začne vyskytovať na Vysočine. Neskôr sa presunie nad Moravu a vo večerných hodinách sa rozsiahly mrznúci dážď dostane nad Slovensko.

Prvé komplikácie sa vyskytnú už okolo 18:00 na Záhorí. Následne sa mrznúci dážď dostane do oblasti Bratislavy a Malých Karpát. Ďalšia výrazná vlna mrznúceho dažďa sa očakáva okolo 22:00 a zasiahne celé západné Slovensko a západnú časť stredného Slovenska. Ojedinele hrozia mrznúce zrážky aj inde.

Vo večerných hodinách si tak dajte veľký pozor a radšej zostaňte doma. Numerické predpovedné modely očakávajú, že predovšetkým v oblasti Malých Karpát bude mrznúci dážď výdatnejší a vytvoriť sa môže až 5 mm ľadová škrupina.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd