PRVÉ INFO: Rozpadne sa polárny vír. Na Slovensko sa vráti sneženie a zima

Peter Minárik

Podľa aktuálnych predpovedí to vyzerá tak, že v priebehu budúceho týždňa nás čaká výrazná zmena v doterajšom charaktere počasia, ktorá prinesie do Európy návrat zimy. Tento návrat zimy so sebou prinesie výrazné zrážky a sneženie, ktoré opäť zasiahne aj nižšie polohy.

Od začiatku roka panuje na našom území veľmi teplé počasie, ktoré prináša teploty, výrazne nad hranicou dlhodobého normálu. Začiatok mesiaca patril k najteplejším za uplynulé desaťročia a teplé počasie pokračuje.

Zima sa pripomenula na začiatku tohto týždňa, kedy do severných oblastí Slovenska prišlo sneženie. Sneženie bolo výraznejšie najmä na horách, kde napadlo až takmer pol metra čerstvého snehu.

Aktuálne v našej oblasti panuje stabilnejšie počasie, avšak predpovede naznačujú, že už čoskoro príde k výraznej zmene počasia. Očakáva sa totiž rozpadnutie polárneho víru a jeho nekompaktnosť prinesie do Európy zimné počasie.

Na prelome týždňov sa rozpadne polárny vír

Do konca týždňa nás výraznejšia zmena v doterajšom priebehu počasia nečaká. V piatok bude cez naše územie postupovať studený front, ktorý prinesie zrážky na viaceré miesta nášho územia a sneženie príde len na hory. K výraznejšej zmene dôjde v budúcom týždni.

Nad Arktídou dôjde k ďalšiemu rozpadnutiu polárneho víru, ktorý prinesie do Európy prítok studeného vzduchu a sychravé počasie. Polárny vír môžeme laicky označiť ako vietor vo veľmi vysokých výškach atmosféry. Tento vietor prúdi okolo rozsiahlej oblasti tlakových níži, ktoré sa v zimnom období nachádzajú nad Arktídou. Smer prúdenia je tak od západu, smerom k východu. Rozpad polárneho víru spôsobí, že studený vzduch z Arktídy má voľnú cestu napríklad aj do Európy, čo sa počas nasledujúcich dní aj stane.

Nad našim kontinentom sa sformuje hneď niekoľko tlakových níži, ktoré budú prinášať do Európy výdatné zrážky a zároveň k nám po okraji tejto rozsiahlej oblasti tlakových níží začne prúdiť studený vzduch.

rozpadnutý polárny vortex počas budúceho týždňa
rozpadnutý polárny vortex počas budúceho týždňa

Návrat zimy prinesie sneženie aj do nížin

Od konca tohto týždňa a predovšetkým ten nasledujúci týždeň prinesie na naše územie oblačné až zamračené počasie s častými zrážkami, ktoré budú aj výdatnejšieho charakteru. Ochladí sa a čakajú nás výdatné zrážky, ktoré budú kvapalné aj snehové.

Vzhľadom na aktuálnu komplikovanosť situácie je nateraz ťažké určiť, v ktorých oblastiach bude pršať a v ktorých bude snežiť. Môžeme však povedať, že nás čaká veterné a zrážkovo bohaté počasie, pričom dážď sa v najnižších polohách bude striedať so snežením.

Sneženia sa celkom určite dočkajú horské oblasti, kde napadnú desiatky centimetrov snehu, no spomínané sneženie zasiahne aj nižšie polohy. V pondelok by hranica sneženia mohla ležať už od výšky 300 metrov a v nasledujúcich dňoch bude kolísať a pohybovať sa v intervale 200 až 500 m n.m.

Predpoveď počasia sa tak bude spresňovať a ku koncu týždňa bude jasné to, ktoré oblasti čaká prípadná snehová kalamita a v ktorých naopak zrážky spôsobia vzostup vodných tokov. Už teraz sa však pripravte na poriadne upršané a veterné počasie. Vývoj deň po dni si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd