PRVÉ INFO: Slovensko čaká prudké ochladenie a sneženie. Budúci týždeň bude veľmi chladno

Peter Minárik

V našej oblasti sa aktuálne ochladzuje, avšak v budúcom týždni nás čaká ešte výraznejšia vlna ochladenia, ktorá tentoraz prinesie aj sneženie. Na súvislú snehovú pokrývku sa môžu tešiť predovšetkým horské oblasti.

Záver tohto týždňa prináša do našej oblasti vlnu ochladenia, no súčasne aj slnečného počasia. Do našej oblasti totiž zasahuje výbežok tlakovej výše, ktorá má svoj stred nad Ruskom. Práve táto tlaková výš môže za aktuálne prevládajúce prevažne jasné až polojasné počasie.

Zároveň však do našej oblasti prúdi po okraji tlakovej výše od východu studený vzduch. Vplyvom toho sa na našom území ochladzuje. Počas víkendu sa očakávajú nízke teploty, ktoré budú v noci klesať aj pod bod mrazu.

Predovšetkým na strednom a východnom Slovensku sa očakávajú teploty, ktoré budú klesať na 0 až -5 °C. Takéto nízke teploty sa očakávajú aj v najnižších polohách stredného Slovenska.

Budúci týždeň ďalšie ochladenie

Počasie avizuje, že v priebehu budúceho týždňa nás čaká ďalšia vlna ochladenia, ktorá prinesie takmer predzimné teploty. Teploty, ktoré sa očakávajú budú aj na súčasnú ročnú dobu mimoriadne podpriemerné.

Zo severnej Európy sa nad Ukrajinu nasunie rozsiahla oblasť nízkeho tlaku vzduchu a po jej zadnej strane prenikne do našej oblasti studený, pôvodom arktický vzduch.

Budúci týždeň odštartuje s dennými teplotami od +8 do +15 °C, avšak v druhej polovici týždňa sa ešte viac ochladí a denné teploty sa budú pohybovať len od +5 do +12 °C.

Na horách čakajte sneženie

Ochladenie, ktoré sa čaká je neobvyklé. Príliv chladného vzduchu bude vrcholiť vo štvrtok a v piatok, kedy teploty budú aj o 10 °C nižšie ako je na súčasnú ročnú dobu bežné.

Príliv studeného vzduchu však spôsobí aj to, že na našom území poklesne hranica sneženia. Tá by mala v priebehu budúceho týždňa zo dňa na deň klesať.

Sneženie sa tak môže vyskytnúť hneď vo viacerých oblastiach a s prvými snehovými vločkami môžu rátať už v polohách nad 700 m n.m. Súvislejšia snehová pokrývka by sa však mala vytvoriť až od nadmorskej výšky 1200 m n.m.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd