PRVÉ INFO: Slovensko obalí ľad. Extrémny mrznúci dážď spôsobí rozsiahle problémy

Peter Minárik

Na Slovensku hrozí extrémne vyčíňanie počasia. Očakáva sa výskyt výrazného mrznúceho dažďa. Hrubá vrstva ľadu môže spôsobiť rozsiahle komplikácie a paralyzovať život. Na extrémny mrznúci dážď varujú aj meteorológovia v okolitých krajinách.

Pravdepodobne zažijeme jednu z najextrémnejších situácii za uplynulé mesiace. Počasie môže na Slovensku výrazne paralyzovať život. Očakáva sa totiž mrznúci dážď a to nie hocijaký. Vytvoriť môže aj niekoľko centimetrov hrubú vrstvu ľadu.

Cez naše územie sa tiahne frontálne rozhranie, ktoré v týchto chvíľach prináša na naše územie dážď, ale v severných a vo východných okresoch Slovenska sneží.

Toto rozhranie súčasne oddeľuje dve teplotne výrazné vzduchové hmoty. Od severu sa natláča nad naše územie studená, pôvodom arktická vzduchová hmota a súčasne od juhozápadu sa tlačí veľmi teplý vzduch.

Práve toto vytvára predpoklady pre nebezpečnú situáciu, ktorá nastane zajtra. Čo sa totiž stane? Nad našou oblasťou sa bude stále biť studený vzduch s teplým. Čaká sa to, že studený vzduch podtečie a natlačí sa do spodných vrstiev atmosféry, zatiaľ čo teplý vzduch bude prúdiť vo vyšších vrstvách atmosféry.

vertikálny profil atmosféry
vertikálny profil atmosféry

Pri zemi tak bude mrznúť, zatiaľ čo vo výškach, kde vypadávajú zrážky bude nad nulou a tak z oblačnosti budú vypadávať kvapky. Tie budú pri záporných teplotách na zemskom povrchu namŕzať.

Dážď, tak na zemskom povrchu bude vytvárať ľad. Situáciu doslova vyhrocuje intenzita dažďa a mrazov. Očakáva sa, že viaceré regióny Slovenska bude ľad paralyzovať.

Chôdza alebo jazda autom bude veľmi obtiažna. Ľad obalí elektrické vedenia, ktoré pod náporom ľadu budú padať a hrozia tak výpadky v dodávkach elektrickej energie. Okrem toho ľad obalí aj stromy a pod náporom ľadu sa budú lámať konáre a stromy.

Prvý mrznúci dážď dorazí zajtra ráno do oblasti východného Slovenska a situácia začne gradovať v nedeľu popoludní, večer a v noci na pondelok. Intenzívny mrznúci dážď sa očakáva najmä na východe a severe a postupne aj na Záhorí.

S mrznúcim dažďom však bude zápasiť aj Česko, či Poľsko. Českí meteorológovia vydali pre pohraničné oblasti so Slovenskom výstrahu 3. stupňa. Vrstva ľadu môže dosiahnuť niekoľko centimetrov. Všetko však bude závisieť od presnej polohy tlakovej níže a zatekania studeného vzduchu, čo v najbližších hodinách upresníme. Aktuálnu informáciu o situácii vo vašom okrese nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd