PRVÉ INFO: Slovensko čaká prudké ochladenie. Na horách bude aj snežiť

Peter Minárik

Máme pred sebou ešte pomerne teplé dni, pričom v priebehu týždňa sa ochladí až pod hranicu dlhodobého priemeru. Už cez víkend nám však avizujú numerické modely zásadné ochladenie, ktoré sa budúci týždeň ešte zvýrazní. V niektorých oblastiach bude potrebné prekúriť domácnosti a na horách bude mrznúť.

Od začiatku septembra panuje nielen na našom území, ale prakticky v celej našej oblasti relatívne pokojné a teplé počasie. Teploty, ktoré sa aktuálne nielen na našom území, ale v celej našej oblasti vyskytujú sú nad hranicou dlhodobého teplotného normálu.

Pred nami sú dni, ktoré budú ešte teplejšie ako počas uplynulých hodín, avšak nie nadlho. Už v druhej polovici týždňa sa výrazne ochladí a to natoľko, že v niektorých oblastiach bude nevyhnutné prekúriť.

Najskôr príde teplý front

Dnes ešte na našom území prevláda prevažne jasné až polooblačné počasie bez zrážok. Aktuálne teploty sa pohybujú do +23 °C. V priebehu zajtrajšieho dňa bude síce na juhu ešte teplejšie, ale na našom území už bude viac zrážok.

Postupovať totiž cez naše územie začne teplý front frontálneho systému. Už počas dopoludnia sa nad naše územie začne nasúvať zrážkové pole, ktoré ovplyvní počasie predovšetkým na severe a východe Slovenska. Tu teda čakajte dážď. Na juhu a západe bude menej oblačnosti a zrážky by sa tu nemali vyskytovať.

Na juhu a západe môže byť dokonca ešte teplejšie ako dnes. Teploty by sa mali dostať až k hranici +25 °C a bude ešte teplejšie. Vo štvrtok by na našom území mali denné teploty stúpať na +18 až +23 °C, ale na západnom Slovensku by malo byť až od +23 do +27 °C, čo je na súčasnú ročnú dobu nezvyčajne veľa.

Bude to však posledný teplý deň. Už od piatka sa totiž začne na našom území ochladzovať, pričom ochladzovanie sa nezastaví ani v budúcom týždni.

Ochladenie príde v piatok. V Tatrách napadne aj sneh

Ochladzovanie nás čaká od piatka, kedy cez naše územie bude postupovať studený front. Tento studený front prinesie opäť zrážky a súčasne ochladenie. Od piatka až po celý víkend sa maximálne teploty budú pohybovať len od +13 do +20 °C.

Okrem toho, že sa na našom území ochladí, tak treba očakávať aj zrážky. Počasie totiž bude ovplyvňovať plytká oblasť tlakovej níže, ktorá bude do našej oblasti prinášať potrebnú vlhkosť. Okrem chladného víkendu, nás čakajú aj sychravé dni. Na oblohe bude veľa oblačnosti a počítajte so zrážkami. Na hrebeňoch Vysokých Tatier treba počítať aj so snehovými vločkami.

Bude potrebné prekúriť

Ďalšia vlna ochladenia čaká naše územie v novom týždni. Nad Ruskom sa bude nachádzať stred tlakovej níže a okolo nej začne do našej oblasti od severozápadu prúdiť chladnejší vzduch.

Začiatok týždňa prinesie teploty na severe od +10 °C do +16 °C, pričom na juhu môže byť ešte o čosi teplejšie a to až do +18 °C.

Ešte výraznejšie ochladenie sa črtá v polovici budúceho týždňa. Ďalšie zintenzívnenie prílivu studeného vzduchu by malo spôsobiť, že na severe sa denné teploty môžu pohybovať len od +5 °C do +11 °C a na juhu územia by teploty nemali prekračovať hranicu +15 °C. Treba však poznamenať, že predpoveď na takúto vzdialenú dobu má svoju neurčitosť, no na takomto vývoji sa aktuálne zhodujú aj ansámble numerických predpovedných modelov.

Pri očakávanom vývoji na nasledujúci týždeň tak budeme musieť začať prekurovať naše domácnosti. Pozitívnou správou je však to, že numerické modely majú pre nás aj dobré správy. Ku koncu septembra by sa malo začať zasa výraznejšie otepľovať a zrejme nastúpi babie leto. Detailný vývoj deň po dni si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd