PRVÉ INFO: Slovensko síce čakajú trópy a až +38°C, ale udrú aj silné búrky z tepla

Peter Minárik

Dnes štartuje na našom území vlna horúčav, ale zasa také pokojné to celkom nebude. Okrem horúčav sa totiž v našej oblasti bude rozpadať frontálny systém a ten bude spôsobovať to, že okrem vysokých teplôt, hrozia aj pomerne silné búrky.

Deťom pomaly končí školský rok a začínajú letné prázdniny. Zároveň začína aj obdobie dovoleniek a toto obdobie začne, čo sa počasia týka pomerne ,,prudko,, Hneď totiž udrú veľmi silné horúčavy, no okrem toho sa očakávajú aj búrky.

Počasie v priebehu popoludnia môžu kaziť búrky, ktoré môžu udrieť pomerne náhle. Kedy teda hrozí riziko búrok a čo nás čaká?

Pondelok 27.6.

Začiatok týždňa prinesie na naše územie teploty, ktoré sa budú pohybovať od +29 až do +34 °C. Podľa najnovších prepočtov numerických modelov by malo byť najchladnejšie na východe.

Tu sa totiž začne už okolo poludnia vytvárať kopovitá oblačnosť a to predovšetkým v oblasti hôr a postupne sa začnú vytvárať búrky, ktoré hrozia na mnohých miestach západného Slovenska. Búrky budú sprevádzané predovšetkým prívalovým lejakom, ale v jadrách búrok nie sú vylúčené ani krúpy.

Veľmi zaujímavé to bude nad Nemeckom, Rakúskom a Českom. Tu sa totiž bude po niekoľko nasledujúcich dní udržiavať frontálne rozhranie, keďže ďalej smerom na východ ho nepustí rozsiahla tlaková výš, ktorá bude ovplyvňovať počasie aj na Slovensku. Práve na tomto fronte budú vznikať pomerne intenzívne búrky.

Očakáva sa, že v pondelok popoludní vznikne rozsiahly búrkový systém, ktorý bude siahať zo severného Talianska, cez Alpy, Nemecko, Dánsko až nad Nórsko. Tento búrkový systém sa podvečer dostane nad Rakúsko a Česko a v druhej polovici noci na utorok a v utorok ráno by sa tento búrkový systém mohol dostať až nad západné Slovensko, kde by sa mal rozpadať. 

Utorok 28.6.

V ranných hodinách sa nad západným Slovenskom bude rozpadať komplex búrok, ale to nebude všetko. Očakáva sa, že na severnom Slovensku sa v priebehu dňa môžu vytvárať ďalšie búrky z tepla.

Maximálne teploty by sa v utorok mali pohybovať od +30 až do +36 °C. Veľmi teplo bude predovšetkým na juhu západného a východného Slovenska.

Streda 29.6. a Štvrtok 30.6.

V stredu teploty na našom území akcelerujú. Maximá si to vystrelia až k hodnotám okolo +38 °C, čo sú už extrémne hodnoty. Opäť však hrozia búrky.

V stredu sa nad Nemeckom, Rakúskom a Českom sformuje opäť, ďalší búrkový systém a situácia z utorka by sa mohla zopakovať. Tentoraz je však riziko búrok na západnom Slovensku o čosi menšie a búrkový systém sa pravdepodobne rozpadne ešte pred našimi západnými hranicami.

Piatok 1.7.

Začiatok júla zrejme prinesie zmenu aj keď nateraz neistota predpovede zostáva. Ku koncu týždňa by totiž cez naše územie mal postúpiť studený front, ktorý prinesie vlnu búrok. Búrky môžu byť sprevádzané prívalovými zrážkami a ojedinele aj krúpami. Zároveň by tento postup studeného frontu mal priniesť vytúžené ochladenie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd