PRVÉ INFO: Slovensko zasiahne nebezpečný mrznúci dážď. Rúti sa oteplenie, ktoré roztopí časť snehu

Peter Minárik

Naše územie po pokojnom a slnečnom utorku čaká ďalšie zhoršenie počasie. To príde už v stredu, avšak nebezpečné začne byť počasie v závere pracovného týždňa. Prenikne k nám totiž teplejší vzduch, a ten prinesie návrat kvapalných zrážok, ktoré môžu spôsobiť veľké nebezpečenstvo.

Vyhliadky naznačujú, že zrejme až do konca roka čaká Európu veľmi turbulentné počasie. Príliv studeného vzduchu by sa mal striedať s teplým a takto by to malo byť niekoľko nasledujúcich dní.

Zatiaľ čo aktuálne do našej oblasti prúdi studený vzduch, ktorý prináša celodenné mrazy a prinesie najchladnejšiu noc od začiatku zimy, tak vo vyhliadke je už oteplenie.

Oteplenie, ktoré sa blíži síce bude dočasné, no dosť nebezpečné na to, aby na našom území spôsobilo ďalšie škody. Očakáva sa totiž nebezpečný mrznúci dážď.

Streda prinesie sneženie

Po slnečnom utorku sa počasie v stredu opäť zamračí. Zamračená obloha nás čaká na mnohých miestach a počas dna sa rozsneží. Sneženie sa očakáva predovšetkým na severnom a východnom Slovensku, no nemalo by byť intenzívne.

Numerické modely predpovedajú, že stredajšie sneženie prinesie maximálne do 5 cm nového snehu, len v horských oblastiach môže napadnúť o čosi viac. Vzhľadom na súčasnú ročnú dobu sú však tieto očakávané úhrny pomerne bežné a kalamitu alebo výraznejšie problémy sneženie nespôsobí.

Čaká nás oteplenie

Už zajtra popoludní však do Európy prenikne od západu z Atlantiku nad Alpy teplý vzduch. Tento teplý vzduch by vo večerných hodinách mal natiecť nad západné Slovensko, kde hrozí prvé nebezpečenstvo. Vyskytovať sa môže mrznúce mrholenie.

Vo štvrtok bude na našom území taktiež prevažne oblačno a kvapalné zrážky už hrozia v celej južnej časti Slovenska. Teplý vzduch už bude natečený nad väčšinou nášho územia a tak sa zmiernia teploty. Počas dňa sa teploty na viacerých miestach s výnimkou severu dostanú nad nulu a snehová pokrývka tak zažije odmäk.

Výrazné nebezpečie hrozí od štvrtkového večera až do piatkového dopoludnia. Pripraviť sa totiž treba na mrznúce zrážky.

Slovensku hrozí nebezpečný mrznúci dážď

V noci zo štvrtka na piatok sa cez naše územie bude presúvať tlaková níž s výrazným zrážkovým polom. Súčasne sa na našom území bude odohrávať boj teplého vzduchu so studeným. Zatiaľ čo v nižších vrstvách atmosféry sa bude nachádzať aj chladnejší vzduch, tak vo výškach už bude prúdiť teplý vzduch, čo sa prejaví na skupenstve zrážok.

Na viacerých miestach, s výnimkou hôr sa očakáva dážď, ktorý môže byť aj výrazný. Keďže však teploty v noci na piatok budú blízko nuly, tak nebezpečný mrznúci dážď hrozí na viacerých miestach. Ako vidieť aj na videu, tak mrznúci dážď môže byť skutočne rozsiahly.