PRVÉ INFO: Slovensko zasiahnu rekordne vysoké teploty. V závere roka čakajte jarné teploty

Peter Minárik

Možno to tak teraz pri pohľade z okna nevyzerá, avšak už o niekoľko dní sa musíme rozlúčiť so zimným počasím. Počasie sa výrazne zmení a prinesie jarné počasie, ktoré bude siahať na teplotné rekordy.

Zažívame jedny z najzimnejších Vianoc za uplynulé roky. S výnimkou Štedrého dňa, kedy k nám prechodne zatiekol teplejší vzduch panuje na našom území zimné počasie.

Na 1. sviatok vianočný na viacerých miestach nasnežilo o čo sa postaral studený front, ktorý sa nad našou oblasťou vlnil. V centrálnej časti územia napadlo aj cez 10 cm snehu. 2. sviatok vianočný zasa priniesol mrazivé teploty aj pod -20 °C, ktoré zavŕšia aj koniec Vianoc.

No počasie je idylicky zimné, no už teraz je jasné, že v polovici budúceho týždňa sa prudko oteplí a oteplenie bude také výrazné, že teploty budú atakovať až historické denné rekordy.

Zmena nastane v polovici týždňa

Začiatok posledného pracovného týždňa v tomto roku prinesie na naše územie prevažne polooblačné až oblačné počasie, pričom teploty budú stále nízke, zimné a zvyšovať sa budú len pomaly. Žiadne výraznejšie zrážky sa nečakajú, čo sa zmení vo stredu.

Počas stredy začne počasie na našom území ovplyvňovať teplý front, ktorý prinesie postupne od západu na naše územie sneženie, ktoré sa však veľmi rýchlo začne meniť na dážď a to aj na horách.

Súčasne k nám od západu začne prenikať mimoriadne teplý vzduchu, ktorý začne teploty vyháňať veľmi vysoko a takéto teploty nás čakajú až do konca roka a zrejme aj na začiatku budúceho roka.

Teploty pôjdu až k +15 °C

V stredu už na celom našom území budú počas dňa teploty nad nulou. V najteplejších lokalitách sa budú teploty šplhať aj k +7 °C. 

Od štvrtka však počasie na našom území bude pod vplyvom tlakovej výše, ktorá sa bude rozkladať nad Stredozemím a okolo nej začne do našej oblasti od juhozápadu prúdiť veľmi teplý vzduch.

Od štvrtka nás čakajú denné teploty v rozmedzí +5 až +12 °C, pričom v najteplejších lokalitách Slovenska budú teploty atakovať až hranicu +15 °C a to sú na súčasnú ročnú dobu nezvyčajne vysoké teploty. Zmiernia sa aj nočné mrazy a postupne nebude ani na severe počas noci mrznúť.

Záver roka tak prinesie výrazné oteplenie a jarné teploty, ktoré budú atakovať aj historické rekordy, ktoré sú na úrovni okolo +15 °C. Ako sa bude otepľovať a kedy sa ochladí si pozrite vo vyhliadke do 10. januára TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd