Slovensko zasiahnu vo štvrtok a v piatok silné búrky

Ľubomír Franko

Do oblasti strednej Európy sa dostala výšková tlaková níž. Tá prinesie už zajtra intenzívne búrky. V piatok budú plošnejšie a priniesť môžu veľké krúpy, prívalové zrážky ale aj silný nárazový vietor.

V závere pracovného týždňa čaká Slovensko mimoriadne nepriaznivá poveternostná situácia. Napriek vysokým teplotám očakávame už vo štvrtok intenzívne búrky na východe Slovenska. V piatok sa vyskytnú najmä na strednom Slovensku a na západe.

Počasie v strednej Európe bude ovplyvňovať tlaková níž, ktorá bude definovaná najmä vo vyšších vrstvách troposféry. Tento typ tlakového útvaru nie je ničím nezvyčajným. Niekedy sa totiž stáva, že pri povrchu pozorujeme vysoký tlak, no za určitých podmienok sa dokáže tlaková níž vytvoriť aj vysoko nad povrchom. Pri povrchu je tlak vysoký, no pozorujeme počasie ako pri ,,klasickej" tlakovej níži - veľkú oblačnosť a zrážky.

Táto tlaková níž sa momentálne nachádza na česko-slovensko-rakúskom pohraničí a aj v čase písania článku (24.6. 17:04) prináša búrky do Trenčianskeho kraja a na Moravu.

Záber z iRadaru o 17:20
Záber z iRadaru o 17:20

Vo štvrtok intenzívne búrky, v piatok budú silnejšie

Na území Slovenska budeme počas najbližších dní pozorovať veľmi teplé počasie a vzduch bude vlhký. Táto tlaková níž tak prinesie potrebný impulz na vznik silných búrok.

vo štvrtok očakávame tvorbu búrok v oblasti Karpatského oblúku, prvé tak budú vznikať na krajnom východe a severovýchode, postupne sa môžu objaviť aj v ďalších lokalitách na východe a vo východnej časti stredného Slovenska.

Búrky budú intenzívne a vznikať budú vo vhodnom strihu vetra. Vyskytnúť sa môžu búrky supercelárneho charakteru, ktoré môžu byť sprevádzané prívalovými zrážkami. Okrem prívalových zrážok, ktoré trápili Slovensko počas uplynulých dní, prinesú búrky aj krúpy, ktoré môžu dosahovať väčšie rozmery.

Očakávaný výskyt búrok vo štvrtok
Očakávaný výskyt búrok vo štvrtok

V piatok očakávame ešte lepšie podmienky na vznik búrok. Hodnoty strihu vetra (zmena rýchlosti a smeru vetra s rastúcou nadmorskou výškou) budú vhodné pre vznik intenzívnych supercelárnych búrok.

Piatkové búrky sa môžu vyskytnúť na celom Slovensku, najvýraznejšie by ale mali byť na západe a na juhu Slovenska.  Výrazné búrky budú sprevádzané prívalovými zrážkami a takisto ako aj vo štvrtok, krúpami, ktoré môžu dosiahnuť väčšie rozmery.

Očakávaný výskyt búrok v piatok
Očakávaný výskyt búrok v piatok

Napriek nepriaznivej situácii bude teplo a hodnota na teplomeri sa vyšplhá vo štvrtok na +24 až +30 °C, v piatok to bude od +26 do +32 °C. Po búrkach sa ochladí. 

Postup búrok bude vo štvrtok smerom na severozápad. V piatok bude ich postup na sever až severovýchod.

Búrky očakávame aj v sobotu aj v nedeľu, no hovoriť o ich intenzite je zatiaľ predčasné. Vyskytovať by sa mali v popoludňajších hodinách, dovtedy bude teplo a dusno. Informáciu budeme aktualizovať. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd