PRVÉ INFO: Sneženie mieri na Slovensko. Ktoré oblasti sa môžu tešiť ?

Peter Minárik

Na naše územie sa blíži ďalšia vlna studeného vzduchu, ktorá so sebou prinesie aj snehové zrážky, ktoré môžu priniesť snehovú nádielku do niektorých oblastí nášho územia.

Na našom území opäť panuje inverzný charakter počasia, ktorý zabezpečuje tlaková výš, ktorej stred sa nachádza nad východnou Európu. Po zadnej strane tejto tlakovej výše prúdi do našej oblasti teplejší a vlhší vzduch, čo prináša aktuálne inverzný charakter počasia na naše územie.

Takýto charakter počasia však na našom území už čoskoro skončí. Postará sa o to studený front, ktorý nad naše územie mieri od severu a prinesie zrážky a ochladenie.

Najzaujímavejší bude tento studený front predovšetkým svojimi zrážkami, ktoré zasiahnu viaceré oblasti nášho územia a môžu byť aj v najnižších polohách snehové.

Numerické modely počítajú s tým, že sa prvé zrážky začnú nad naše územie nasúvať v piatok vo večerných hodinách. Dorazia z Poľska a postupne sa budú rozširovať nad naše územie.

Podľa aktuálnych predpokladov by sa malo najskôr v nižších polohách jednať o zrážky kvapalné, či zmiešané, ktoré však môžu na podchladenom zemskom povrchu namŕzať, nakoľko teploty budú aj pod bodom mrazu.

V severných regiónoch Slovenska a predovšetkým na východe sa však očakáva sneženie aj v najnižších polohách a keďže teploty by sa mali pohybovať okolo nuly, respektíve slabo pod bodom mrazu tak pri prípadných snehových zrážkach sa bude vytvárať poprašok, prípadne tenká snehová pokrývka.

Sneženie, prípadne snehové prehánky sa očakávajú na severnom a východnom Slovensku aj počas celého víkendu.

Aktuálne výstupy numerických modelov naznačujú, že na našom území spadne v oblasti severného a východného Slovenska do 1-3 cm, na severe aj okolo 5 cm nového snehu.

Aktuálnu mapu očakávanej snehovej pokrývky nájdete pod článkom. Vyzerá to teda tak, že s príchodom piatkového večera nás čaká príchod zimnejšieho počasia, ktoré mrazivé počasie na východe a severe územia okrášli bielou nádielkou.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd