PRVÉ INFO: Tešte sa! Konečne sa dočkáme horúceho, letného počasia. Teploty pôjdu až na +30 °C

Peter Minárik

Tento týždeň je na našom území mimoriadne búrlivý a poriadne búrlivo ešte aj bude až do začiatku nového týždňa. Predpovede však naznačujú, že budúci týždeň prinesie príjemnú zmenu, teda aspoň pre milovníkov letného počasia. Konečne nás čaká veľa slnečných lúčov a prvé tridsiatky!

Tento rok to trvá všetko pomerne dlho. Prvé letné teploty, teda hodnoty nad +25 °C a vyššie sme zaznamenali až tento týždeň, čo je najneskôr od roku 1997. Čakáme aj na prvé horúčavy, no predpovede dávajú najavo, že sa čoskoro dočkáme. S blížiacou sa polovicou mesiaca nás čaká krásne, slnečné a horúce počasie.

Do konca týždňa stále búrky

Už niekoľko dní je počasie na našom území pomerne rovnaké. Do našej oblasti síce prúdi teplejší vzduch, no súčasne prítomnosť plytkej oblasti nižšieho tlaku zabezpečuje v našej oblasti veľmi vlhký vzduch, ktorý je vždy v letnom období nebezpečný.

Stačí totiž, aby slnečné lúče ,,vykúkli,, na pár desiatok minút a vzduch sa pomerne rýchlo prehrieva a stáva sa labilným. V takto labilnom vzduchu pomerne rýchlo vzniká kopovitá oblačnosť a z nej následné prehánky a búrky.

To sa dialo aj počas uplynulých dní, pričom tieto búrky bývajú vždy nebezpečné. Sú totiž mizerne organizované, čím sa ťažko predpovedajú a dokážu spôsobiť lokálne väčšie problémy, zatiaľ čo o kúsok ďalej panuje pokojné počasie.

To je príklad aj pár udalostí z tohto týždňa. Opäť vytopilo obec Jarovnice, neďaleko Prešova, no pre túto oblasť je to už pomerne typické. Veľké problémy spôsobila búrka v uplynulých dňoch v oblasti Malých Karpát, kde počas búrky spadlo viac ako 90 mm zrážok. Bahno, kamene a drevo zneprejazdnili cestu cez Pezinskú Babu a voda zaliala aj ďalšie mestá a obce na úpätí Malých Karpát, napríklad Pezinok, či Senec. Najväčšie problémy však boli v Šenkviciach, kde búrka vyvolala prívalovú povodeň.

Takéto nebezpečné počasie s búrkami nás čaká ešte niekoľko dní. Búrlivý bude ešte celý víkend, no s príchodom nového týždňa nás čaká príjemná zmena v doterajšom charaktere počasia.

Teploty pôjdu k +30 °C

Búrok bude už začiatkom týždňa výrazne menej a každým dňom sa bude počasie na našom území zlepšovať. Prakticky už od pondelka nás postupne počas dňa čaká prevažne slnečné počasie. Ovplyvňovať nás totiž začne tlaková výš, ktorej stred sa bude presúvať zo Severného mora, cez Poľsko nad Balkán. 

Od pondelka nás čaká jasné až polojasné počasie. V priebehu popoludnia sa môže tvoriť kopovitá oblačnosť, ale prehánky hrozia len ojedinele. Teploty pôjdu postupne nahor. Od pondelka sa maximálne teploty budú na našom území pohybovať od +17 do +25 °C.

V strede týždňa už teploty začnú v najteplejších oblastiach nášho územia prekonávať hranicu +25 °C. Najteplejším dňom by mal byť štvrtok, kedy sa ortuť teplomera na našom území vyšplhá na hodnoty od +23 do +29 °C.

V najteplejších oblastiach nášho územia je však pravdepodobné, že teploty vo štvrtok atakujú hranicu až +30 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Zajtra
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd