PRVÉ INFO: Veterná búrka mieri do Európy. Ovplyvní aj Slovensko

Peter Minárik

Do Európy sa chystá poriadne búrlivé počasie. To by nemalo obísť ani naše územie. Počasie sa výrazne zhorší v závere tohto týždňa.

Vianočné sviatky sa nesú v znamení zmeny. Za studeným frontom, ktorý počas včerajšieho dňa postupoval cez naše územie k nám začal zatekať chladnejší vzduch.

Vďaka tomu sa dnes na mnohých miestach nášho územia ochladilo a k ochladzovaniu bude dochádzať aj v nadchádzajúcich hodinách. Ďalšia zmena počasia je však už na dohľad. Dorazí v závere týždňa a prinesie poriadne búrlivé počasie.

Počasie totiž začne ovplyvňovať hlboká tlaková níž, ktorá sa z Islandu dostane nad Britské ostrovy a následne sa táto tlaková níž presunie nad západnú Európu. Túto tlakovú níž pomenovali menom ,,Hermine,,

Súčasne sa nad východnou Európou bude nachádzať rozsiahla tlaková výš a tak sa medzi touto výšou a tlakovou nížou Hermine vytvorí veľmi výrazný tlakový gradient. Takýto kontrast tlaku zapríčiní aj silnejšie prúdenie.

V Európe sa očakáva vyčíňanie silného južného až juhovýchodného vetra. Vietor bude najsilnejší v severozápadnej Európe v oblasti Britských ostrovov, na pobreží Nemecka, Francúzska a Dánska.

Tu by nárazy vetra mohli už zajtra večer a v noci na nedeľu dosahovať rýchlosť cez 130 km/h, čo môže spôsobiť až viac ako 5 metrové vlny.

Mimoriadne veterné počasie sa očakáva aj na severe Francúzska, Nemecka, či Poľska, kde nárazy vetra môžu dosahovať rýchlosť 80 až 100 km/h, no silný vietor neobíde ani Slovensko.

Na našom území začne vietor silnieť v nedeľu popoludní a predovšetkým v nedeľu večer. Rozfúka sa silný južný až juhovýchodné vietor s nárazmi 50 až 75 km/h, no na horách bude fúkať ešte výraznejšie a nárazy na severe a na severozápadnom Slovensku dosiahnu rýchlosť 80 až 110 km/h. Na hrebeňoch Tatier môže fúkať ešte výraznejšie.

Veľmi silný vietor by mal na Slovensku fúkať zrejme až do utorka. Záver vianočných sviatkov sa tak na Slovensku a v Európe bude niesť v znamení veľmi búrlivého počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd