PRVÉ INFO: Začiatkom týždňa hrozí výrazný mrznúci dážď

Peter Minárik

Aktuálne prevláda na našom území stabilné počasie, pričom súčasne sa nachádzame v chladnom prúdení, ale na začiatku týždňa dôjde k zmene. Postupujúci teplý front môže priniesť výrazný mrznúci dážď.

Až do konca tohto týždňa nás čaká teplotne podpriemerné a mrazivé počasie. Teploty sa na našom území budú aj počas dňa pohybovať pod bodom mrazu. Oteplenie príde v priebehu pondelka a toto oteplenie môže byť nebezpečné.

Oteplenie k nám totiž prinesie teplý vzduch, ktorý bude postupovať od západu. Problémom však je, že naša oblasť bude stále v chladnom vzduchu. Teploty v noci z nedele na pondelok, kedy sa aktuálne očakáva postup teplého frontu poklesnú na +1 až -3 °C.

Vo vyšších vrstvách, kde budú vypadávať zrážky však bude teplota až +5 °C. Teda zatiaľ čo vo výškach bude +5 °C, tak pri zemi budú len -3 °C.

Zrážky tak budú vypadávať v kvapalnom skupenstve, no ako kvapky budú padať do nižších vrstiev, kde bude mrznúť, tak môžu zrážky mrznúť, prípadne namrznú až po dopade na prechladený zemský povrch, čo by znamenalo tvorbu ľadovej vrstvy.

Tá by mohla pokryť elektrické vedenia, stromy, autá a najmä cesty na ktorých to môže byť veľmi nebezpečné. Postup teplého frontu je aktuálne plánovaný na noc z nedele na pondelok.

 

Podľa aktuálnych výstupov pôjde na našom území na mnohých miestach o mrznúce zrážky, ktoré môžu spôsobovať značné problémy. Do konca týždňa je však ešte ďaleko a načasovanie frontu sa môže zmeniť. O vývoji budeme samozrejme informovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd