PRVÉ INFO: Zajtra dorazí studený front, ktorý ukončí horúčavy. Mieria k nám búrky a dážď

Peter Minárik

Víkendové počasie sa nesie v znamení pokojného, stabilného a teplého počasia. letnému počasiu však zostávajú už len posledné hodiny. V priebehu zajtrajšieho dňa sa počasie výrazne zmení a letu odbije koniec.

Na našom území dnes zažívame veľmi príjemné počasie s teplotami, ktoré sa pohybujú od +22 do +29 °C. O 15:00 bolo najteplejšie v Mužli, kde sa teplota dostala na +29 °C. Zajtra bude ešte teplejšie, no večer príde k výraznej zmene.

Nedeľa bude posledná letná

Počas zajtrajšieho dňa zavládne na našom území opäť prevažne jasné až polooblačné počasie s pomerne príjemnými letnými teplotami.

Tie sa na našom území vyšplhajú na +24 až +30 °C, no v najteplejších lokalitách nášho územia by sme mohli prekonať aj hranicu +30 °C. Toto bude zároveň posledný krát toto leto, kedy teploty na našom území prekonajú hranicu +30 °C.

Numerické predpovede totiž jednoznačne potvrdzujú fakt, že od pondelka sa prudko ochladí a takéto vysoké teploty nás už nečakajú.

Jasne to vidieť na ansámbly modelu GFS. Červenou čiarou je znázornený dlhodobý teplotný normál a a ako vidieť, zrejme až do začiatku septembra bude do našej oblasti prúdiť studená vzduchová hmota, ktorej teplota bude nižšia ako je na súčasnú ročnú dobu bežné. To teda znamená, že nás čaká teplotne podpriemerné počasie.

očakávaný vývoj teploty
očakávaný vývoj teploty v hladine 850 hPa

Zmenu prinesie studený front

O zajtrajšiu zmenu sa na našom území postará studený front, ktorý začne počasie na našom území ovplyvňovať v priebehu večerných hodín. Pred ním ešte do našej oblasti vyvrcholí príliv teplého vzduchu.

Vo večerných hodinách sa postupne očakáva od západu príchod rozsiahlej zrážkovej činnosti, na čele ktorej sa budú vyskytovať búrky.

Búrky by sa mali objavovať predovšetkým na západnom Slovensku a počas noci postupne prejdú do dažďa, ktorý môže byť aj výraznejší.

V noci na pondelok sa bude cez naše územie, ďalej smerom na východ rozširovať zrážkové pole, ktoré postupne prinesie na naše územie výraznejšie zrážky, no dôležité je následné ochladenie.

Za studeným frontom, ktorý cez naše územie postúpi k nám začne od severovýchodu prenikať veľmi studený vzduch, ktorý zrazí už v pondelok teploty poriadne nadol.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Zajtra
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd