PRVÉ INFO: Západ obalí ľad. Pride silný mrznúci dážď, ktorý spôsobí problémy

Peter Minárik

Slovensko čaká ďalšia vlna výrazného mrznúceho dažďa, ktorý spôsobí komplikácie na našich cestách. Už v skorých ranných hodinách čakajte rozsiahle komplikácie predovšetkým v oblasti západného Slovenska.

Minulý týždeň sužoval predovšetkým sever a východ nášho územia výrazný mrznúci dážď, ktorý prinášal niekoľko centimetrov hrubú ľadovú škrupinu, ktorá komplikovala život v doprave aj v energetike.

Mohol za to teplý vzduch, ktorý sa dostal do výšok, zatiaľ čo v nižších vrstvách atmosféry mrzlo a niečo podobné by sa teraz malo udiať v oblasti západného Slovenska.

Dnes totiž počasie ovplyvňuje teplý front, ktorý do oblasti západného Slovenska prináša sneženie. Čo je však dôležité, tak za týmto teplým frontom k nám začne už večer prenikať teplý vzduch.

Problémom je však to, že rozvrstvenie atmosféry spôsobí, že teplý vzduch sa zatiaľ dostane len do vyšších vrstiev, zatiaľ čo v nižších vrstvách sa bude nachádzať stále studený vzduch a pri zemi bude mrznúť. A do tohto príde hneď ráno frontálny systém, ktorý prinesie na Slovensko ďalšie zrážky.

Už počas zajtrajších ranných hodín sa bude od severozápadu rozširovať sneženie, ktoré zasiahne predovšetkým stredné a východné Slovensko, ktoré by mohlo priniesť aj 10 cm nového snehu. Snežiť však bude len na stredom a východnom Slovensku. Západ totiž čaká dážď.

Pôjde však o mrznúci dážď, nakoľko teploty by sa zajtra ráno mali na západe pohybovať od 0 do -4 °C.

Prvé zrážky sa dostanú nad naše územie zajtra okolo 5:00. Postupne by sa cez celé západné Slovensko malo presúvať zrážkové pole, ktoré bude prinášať zrážky až do zajtrajšieho poludnia.

Keďže sa teda vo výškach bude nachádzať teplý vzduch, tak zrážky budú v kvapalnom skupenstve, no pri zemi bude chladno a to až pod bodom mrazu, takže kvapalné zrážky budú na zemskom povrchu namŕzať a vytvárať tak nebezpečnú ľadovú škrupinu.

Ľad tak pokryje nielen cesty, ale aj stromy, či elektrické vedenia. Tie môžu pod ťarchou ľadu padať.

Nebezpečná situácia by mala na západnom Slovensku zotrvávať zhruba do zajtrajšieho obeda. Následne sa začne od západu veľmi výrazne otepľovať. Zatiaľ čo ráno bude mrznúť, tak popoludní bude na západe až +10 °C. V ktorých okresoch sa očakáva mrznúci dážď sa dozviete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd