PRVÉ INFO: Zima sa blíži. Príde sneženie aj mrazy

Peter Minárik

Pred nami sú dve vlny výrazného ochladenia. Jedna príde už počas tejto noci, no druhá, výraznejšia sa očakáva na konci víkendu. Priniesť môže sneh aj do nižších polôh.

Mesiac november sa stále nesie v znamení nadpriemerne teplého počasia a to nielen na našom území, ale prakticky v celej Európe. Priemerná teplota za prvých 13. novembrových dní sa na našom území pohybuje o zhruba 5 °C nad hranicou dlhodobého teplotného normálu.

Vyzerá to však tak, že takéto nadpriemerne teplé počasie skončí a vystriedajú ho aj teplotne podpriemerné dni.

Prvá vlna ochladenia za dverami

Aktuálne začína počasie na našom území ovplyvňovať studený front za ktorým k nám prenikne o čosi chladnejší vzduch od severozápadu. V nasledujúcich dňoch budú denné teploty klesať a to z dnešných +10 až +16 °C na sobotňajších +4 až +10 °C.

Výrazne sa však ochladí v noci. Teploty budú na našom území klesať k bodu mrazu a v dolinách a v kotlinách poklesnú teploty aj k -5 °C.

Výraznejšie ochladenie v nedeľu

Druhá, výraznejšia vlna ochladenia by mala prísť v nedeľu. Nad naše územie by mal začať prenikať chladnejší vzduch.

Bazén studeného vzduchu zatečie nad viaceré oblasti Európy od severovýchodu z východnej Európy, kde sa už teraz výraznejšie ochladzuje.

V nedeľu už budú denné teploty na našom území ležať poriadne nízko a pod hranicou dlhodobého normálu. Denné teploty vystúpia len na 0 až +6 °C.

V noci bude mrznúť na celom našom území. Teploty poklesnú na -1 až -8 °C.

Nielen ochladenie, ale aj príchod snehu

Studený vzduch, ktorý k nám dorazí v nedeľu však prinesie do našej oblasti aj sneženie. 

Hranica sneženia poklesne v noci na pondelok na 500 m n.m. a v pondelok ráno môže na severe a východe napadnúť sneh.

Snehové zrážky sa očakávajú aj v nasledujúcich dňoch. Objaviť by sa mohli aj v nižších polohách v priebehu budúceho týždňa.

Vyhliadky tak naznačujú, že po veľmi teplom počasí nás čaká zmena, ktorá by mala priniesť mrazy a sneženie aj do nižších polôh.

Ako sa bude deň po dni ochladzovať nájdete vo vyhliadke.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd