Prvý školský týždeň prinesie teploty až do +29 °C. Začne sa nám babie leto?

Dominik Cenkner

S príchodom septembrových dní a nástupom detí do škôl mnohí vyzvedajú, aké nás bude čakať počasie a kedy dorazí babie leto. Mylne však týmto pojmom označujeme teplé dni už zo začiatku mesiaca. Aké obdobie nás teda vlastne čaká?

Nedeľa už od ranných hodín priniesla zrážky na mnohé miesta západného Slovenska. Teploty sa dopoludnia na tomto území pohybovali len od +15 °C do +19 °C.

Bolo tam teda, resp. stále je pomerne chladno. Zmeniť by sa to mohlo už o pár dní.

Od juhu k nám totiž začne prúdiť teplý a vlhký vzduch, čo zdvihne teploty až na +29 °C. Niektorí si tak mylne myslia, že začne babie leto.

Lenže počasie počas nasledujúceho týždňa nemôžeme označiť za babie leto. Prečo?

Na babie leto je ešte skoro

Na začiatku septembra hovoriť o babom lete je ešte skoro. Len slnečné alebo teplé počasie k tomu totiž nestačia.

V našich končinách sa babie leto objavuje približne medzi 20. septembrom až prvými októbrovými dňami. Čo je potrebné na babie leto?

Na skutočné babie leto je potrebné správne rozloženie tlakových útvarov nad Európou. Príčinou babieho leta zväčša býva rozsiahla tlaková výš. Tá na prelome septembra a októbra zotrváva nad strednou a juhovýchodnou Európou.

Najskôr musí prísť neskoré, resp. mariánske leto

Niekoľkodňové slnečné a teplé počasie v prvej polovici septembra sa označuje ako neskoré leto, resp. mariánske leto. Ani to nás v nasledujúcich dňoch nečaká, keďže na viacerých miestach sa vyskytnú prehánky, dážď či búrky.

Rozdiel oproti babiemu letu tak spočíva jednak v období, kedy prichádza, ale aj v tom, že babie leto sa vyznačuje výraznejším nočným ochladením. Nezriedka sa vyskytujú nielen ranné mrazíky, ale aj mrazy.

Keď vám teda v najbližších dňoch niekto povie, že konečne prišlo babie leto, pokojne ho opravte.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
18 °C / 6 °C
Ingrida
Zajtra
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd