Ráno dorazia na Slovensko búrky. Utorok bude sychravý. Tešiť sa môžete na výraznejšie zrážky

Peter Minárik

Dnes nás čaká prevažne teplý deň, pri ktorom sa teploty budú šplhať aj nad hranicu +30 °C. Už v nočných hodinách sa však nad naše územie začne od západu nasúvať oblačnosť so studeným frontom, ktorý bude mať dominantný vplyv na počasie u nás.

Počasie na našom území aktuálne ovplyvňuje ďalšia tlaková výš, ktorá prináša slnečné počasie. Slnečno by malo byť na celom našom území počas celého pondelka. K zmene počasia však už v týchto chvíľach v Európe dochádza.

Od západu totiž začína postupovať studený front, ktorý dnes prinesie do Nemecka, Poľska a aj do Česka pomerne silné búrky, ktoré by mali byť sprevádzané okrem prívalových zrážok aj krúpami. Ojedinele sa môžu vyskytovať pomerne veľké krúpy.

U nás by mal začať tento front ovplyvňovať počasie v priebehu nočných hodín, no búrky a zrážky dorazia na Slovensko až ráno.

Na čele frontu čakajte búrky

Oblačnosť sa na väčšine nášho územia zväčší už počas noci. Na hviezdnu oblohu tak zabudnite a cestou do práce si zajtra ráno pribaľte dáždniky.

Už v ranných hodinách sa totiž od západu z Moravy a z Rakúska začnú nad naše územie nasúvať zrážky na čele ktorých sa môžu vyskytovať aj búrky. Pozitívnou správou je to, že búrky by nemali byť nijak významne nebezpečné a pôjde o klasické sprievodné javy búrok ako silnejší dážď a silnejší vietor.

Front prinesie významné zrážky

Veľmi dôležitou správou je to, že studený front by nemal cez naše územie len tak prefrčať a jeho postup bude pomalší ako napríklad počas frontu, ktorý cez naše územie postupoval v sobotu.

Zajtrajší studený front by mal priniesť zrážky na takmer celé naše územie. Najvýdatnejšie by mali byť v západnej polovici územia a naopak, najmenej výdatné zrážky sa očakávajú na východe. Podľa aktuálnych odhadov by mal studený front priniesť priemerne okolo 10 mm zrážok, ale v exponovaných oblastiach by mohlo spadnúť aj okolo 20 mm zrážok.

Zapršať by malo aj v oblastiach, ktoré už týždne nevideli ani kvapku. Očakávané zrážkové úhrny nájdete na mape pod článkom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Zajtra
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Oblačno
20 °C / 3 °C
Hermína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd