Ráno udrie víchrica Petra. Vietor bude veľmi silný

Ráno udrie víchrica Petra. Vietor bude veľmi silný
Ľubomír Franko

Tlaková níž Petra zasiahne už počas zajtrajšieho dňa Slovensko. Prinesie silný nárazový vietor, ktorý môže prekročiť rýchlosť 100 kilometrov za hodinu. 

Počas zajtrajšieho rána sa očakáva v oblasti západného Slovenska veľmi silný vietor. Ten by mal doraziť na krajný západ medzi 8:00 až 10:00.

Vietor sa následne rozfúka na celom západnom Slovensku, pričom v nárazoch bude dosahovať od 70 do 100 kilometrov za hodinu, ojedinele aj viac.

Dávajte si preto veľký pozor, takto silný vietor môže napáchať aj škody.

Nárazy vetra môžu dosiahnuť rýchlosť až cez 100 km/h
Nárazy vetra môžu dosiahnuť rýchlosť až cez 100 km/h

Silný vietor na západe vznikne zaujímavým spôsobom. Studený vzduch sa totiž nahromadí na severnej strane Álp a v oblasti Viedenskej panvy tak vznikne výrazný tlakový gradient (výrazná zmena tlaku na malej horizontálnej vzdialenosti). Vietor bude preto najsilnejší práve na juhozápade Slovenska, no takisto v oblasti Viedne. 

Pohyb zrážok môžete naživo sledovať na našom iRadare.

Na horách bude fúkať orkán

Mohutný nárazový vietor bude trápiť aj hory. Tam môže vietor dosiahnuť silu orkánu. Vietor sa bude v závetrí hôr prepadávať aj do nižších polôh, veľmi silný vietor sa tak môže vyskytnúť aj v okrese Poprad a Kežmarok. 

Vietor bude slabnúť postupne a do večera by mal byť už len mierny. Namiesto toho sa postupne rozfúka na východe Slovenska, kde bude najsilnejší večer. 

Vietor na východe Slovenska bude severný a chladný, pretrvá až do stredy večera. V stredu počas dňa sa opäť rozfúka aj na západe a severe, vietor by ale nemal byť tak silný ako v utorok dopoludnia na západe. 

Bližšie informácie o zajtrajšom nepriaznivom počasí nájdete v našom článku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd