Rekordné sneženie v Beskydách. Je tu najviac snehu za celú zimu

Veronika Salayová

V oblasti Beskýd v tomto týždni trvalo a husto sneží. Na Lysej hore v Česku dokonca sneženie dosiahlo rekordnú úroveň v mesiaci apríl. Takéto množstvo snehu tu nebolo najmenej 60 rokov. 

V Beskydách je aktuálne najviac snehu za tento rok. Vôbec najviac snehu napadlo na stanici na Lysej hore, kde podľa In-počasí aktuálne leží až 158 cm snehu.

Pritom ešte v pondelok popoludní tu bolo len necelých 50 cm, a za pár dní tak pripadol viac ako 1 meter snehu.

Vývoj snehovej pokrývky v apríli na Lysej hore. Zdroj: In-počasí
Vývoj snehovej pokrývky v apríli na Lysej hore. Zdroj: In-počasí

Meter snehu za menej ako týždeň

Dnes tak snehová pokrývka na Lysej hore dosiahla svoju najvyššiu hodnotu od roku 1970. Rozdiel je v tom, že vtedy išlo o sneh zo zimy z predchádzajúcich mesiacov. V apríli v roku 1970 napadlo len 50 cm nového snehu, aj to na začiatku mesiaca.

O to viac šokuje tohtoročný viac ako metrový prírastok snehu za posledné dni. Prírastok snehu je tak na apríl mimoriadny.

Podľa úhrnov nového snehu v apríli na Lysej hore od roku 1961 nenájdeme týždeň, kedy by pripadol rovný meter snehu, tak ako teraz.

Výdatné sneženie sa však na Lysej hore vyskytuje aj v mesiaci apríl. V rokoch 2003, 2001, 1997, 1994, 1982 a 1981 napadlo v tento mesiac aj viac ako 60 cm snehu.

Blízko k absolútnemu rekordu v Čechách

Takéto podobné hodnoty snehových prírastkov možno nájsť v oveľa starších dátach, a to až z obdobia pred 2. svetovou vojnou. Z tejto doby síce merania nie sú úplne presné, ale v roku 1916 napadlo 16. apríla na Lysej hore za jediný deň až 108 cm snehu. 

Táto hodnota je považovaná zároveň za absolútny rekord najvyššieho prírastku snehu v Česku. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd