Rekordný tlak vzduchu na Slovensku. Namerali sme 1048 hPa

Veronika Sádovská

Už niekoľko dní nás ovplyvňuje oblasť vysokého tlaku vzduchu. Dnes nad ránom sme dosiahli rekordné hodnoty aj na Slovensku.

Dva systémy vysokého tlaku v Európe - Peter a Oliver - ovplyvnili aj naše územie. Dosiahli sme rekordné hodnoty za posledné desiatky rokov.

Jedna oblasť vysokého tlaku vzduchu sa rozšírila včera nad Dánskom a Baltským morom. Druhá sa nachádzala východnejšie a to nad Bieloruskom.

Dnes ráno na východe Slovenska padali rekordy. V Podolínci a Červenom Kláštore namerali hodnoty presahujúce 1047 hPa a približujúce sa k 1048 hPa.

Tieto hodnoty môžu niektorí ľudia pocítiť v podobe bolesti hlavy či nevysvetliteľnej únavy.

Rekordy padali v severnej Európe, v Nemecku či Poľsku už včera. Stanica na juhu Nórska zaznamenala zatiaľ najvyššiu hodnotu tlaku a to 1051,3 hPa.

Veľa historických rekordov zaznamenali včera popoludní aj na severe Nemecka či Poľska. Najvyšší tlak v Nemecku dosiahol hodnotu 1049,7 hPa.

Najvyšší zaznamenaný tlak na našom území bol 23. januára 1907 v Oravskom Podzámku a to 1062,3 hPa. 

Tlak na našom území pomaly klesá, avšak stále je najvyšší na východe a severovýchode Slovenska.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd