Rieky na Slovensku opäť vysychajú! Vyschli ďalšie rieky a sucho sa ešte zvýrazní

Peter Minárik

Tohtoročné sucho nielen na Slovensku, ale aj v Európe bude patriť k tým najhorším za uplynulé desiatky rokov. Po zrážkach na konci mesiaca sa situácia na našom území začala opäť zhoršovať. Rieky na Slovensku opäť vysychajú.

Tohtoročné sucho nemá obdoby. Problém sa netýka len Slovenska, ale vo väčšom rozsahu je postihnutá prakticky celá Európa. Sucho však sužuje aj ďalšie krajiny sveta, kde chýba akútny nedostatok vody a to ohrozuje aj prístup ľudí k vode. Na vine je jednoducho nedostatok zrážok.

So suchom je to kritické hneď na niekoľkých miestach sveta. Sucho trápi Čile, ale napríklad aj Mexiko, kde už dve z troch najhlavnejších priehrad, ktoré zásobujú ľudí pitnou vodou vyschli. Vysychanie sa tak netýka len menších riek. V uplynulých dňoch vyschla aj najdlhšia francúzska rieka Loira.

zásobárne pitnou vodou v Mexiku vysychajú, foto: Fenómenos Naturales Noticias
zásobárne pitnou vodou v Mexiku vysychajú, foto: Fenómenos Naturales Noticias
vysychá aj najdlhšia francúzska rieka, foto: Franck Dubray
vysychá aj najdlhšia francúzska rieka, foto: Franck Dubray

Sucho sa prejavuje aj na ďalších európskych veľkých riekach. Problémy hlási Rýn, kde už musia obmedzovať plavby pre veľmi nízku hladinu rieky, ale problémy sa začínajú týkať aj Dunaja. Napríklad včera uviazla na plytčine výletná loď Prešov. Hladina Dunaja dosahuje 260 cm, čo sú podpriemerné hodnoty, no na iných profiloch rieky Dunaj je situácia ešte o čosi kritickejšia.

Slovenské rieky opäť vysychajú

Nedostatok zrážok sa začína opäť prejavovať aj na tokoch na území Slovenska. Koncom júla prišli výdatné zrážky, ktoré zasiahli predovšetkým severné regióny Slovenska. Táto oblasť je z najhoršieho nateraz vonku. Prietoky sú tu síce na niektorých profiloch mierne podpriemerné, no situácia je tu z celého Slovenska najlepšia. Oveľa horšie sú na tom iný regióny. Veľa zrážok nespadlo v južnej časti Slovenska, čo sa začína výrazne prejavovať.

Koncom júla sme informovali, že časť rieky Bodva pri Moldave nad Bodvou vyschla. Voda sa na prelome mesiacov do koryta vrátila, no dnes je koryto rieky opäť suché.

rieka Bodva opäť vyschla, zdroj: SHMÚ
rieka Bodva opäť vyschla, zdroj: SHMÚ

Problém je však aj inde. Vyschnuté je napríklad aj koryto rieky Štiavnica v Jánskej doline.

vyschnutá je aj rieka Štiavnica v Jánskej doline, foto: Michal Hoľan/ iMeteo.sk
vyschnutá je aj rieka Štiavnica v Jánskej doline, foto: Michal Hoľan/ iMeteo.sk

Sucho sa ešte zvýrazní

Nadchádzajúce dni treba opäť počítať so zhoršením situácie a so zvýraznením sucha na našom území. Rieky tak budú klesať aj na ďalších miestach a hrozí vyschnutie ďalších tokov.

Počasie tento týždeň síce bude pod vplyvom výškovej tlakovej níže, ktorá prinesie početné prehánky a búrky, no zrážky z búrok nie sú väčšinou vhodné na zmiernenie sucha. Problémom totiž je to, že takéto zrážky prichádzajú pomerne náhle, sú síce výdatné, ale spadnú len v priebehu niekoľkých minút, či desiatok minút. Väčšinu vody tak pôda nedokáže absorbovať a tieto zrážky rýchlo stečú do povodia. Rieky teda prechodne môžu stúpnuť, no následne prudko klesnú a sucho to nijako nezmierni, keďže voda do hlbších vrstiev pôdy neprenikne.

Naviac, tento týždeň bude opäť mimoriadne teplý. Do našej oblasti sa bude dostávať veľmi teplý vzduch od juhozápadu, ktorý vyženie teploty až nad +35 °C. V najteplejších regiónoch Slovenska budú teploty dosahovať až +37 °C.

Zmena by mala prísť ku koncu pracovného týždňa, kedy počasie ovplyvní studený front spolu s tlakovou nížou. Nateraz je však otázna intenzita zrážok. Numerické modely sú totiž veľmi pesimistické a veľa zrážok pre Slovensko neočakávajú. V susedných krajinách by mohli spadnúť desiatky milimetrov zrážok, zatiaľ čo u nás len jednotky milimetrov. Všetko to však bude nakoniec závisieť od presnej polohy tlakovej níže.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd