Rieky začínajú stúpať. Po výraznom oteplení sa topí sneh. Hrozia aj povodne

Peter Minárik

Prelom rokov priniesol nielen na naše územie, ale do mnohých oblastí strednej Európy nezvyčajne vysoké teploty, vplyvom ktorých sa začal výraznejšie topiť sneh. V dôsledku oteplenia a zrážok začali výraznejšie stúpať hladiny vodných riek a teraz hrozia povodne.

Silvester a začiatok nového roku priniesli do strednej Európy prísun veľmi teplého vzduchu, vplyvom ktorého začali teploty prudko stúpať nahor.

Do toho dorazili zrážky, ktoré ešte viac zrýchľujú roztápanie snehu, pričom po vlne výrazne nadpriemerných teplôt do našej oblasti mieria ďalšie zrážky, ktoré prinesú ďalšie topenie snehu.

Vplyvom toho sa očakávajú vzostupy tokov, ktoré by sa mohli dostať až na úroveň povodňových stupňov.

Ďalšia vlna zrážok zdvihne toky

Už počas víkendu sme na našom území zaznamenali prvé problémy. V obci Zborov, v okrese Bardejov dosiahla rieka úroveň až 3. povodňového stupňa a to vplyvom výrazného topenia snehu.

Sneh sa však topí aj v okolitých krajinách. Problémy sú najmä na menších tokoch, ktoré od pondelka pomerne prudko stúpajú. V pásme od Mannheimu po Ingolstadt sú v platnosti výstrahy 2. stupňa pred povodňami. 

V západnom a južnom Bádensku-Württembersku sú aktívne predbežné výstrahy pred miernym až vysokým povodňovým nebezpečenstvom, ktoré sa pravidelne vyskytuje zhruba každé 2 roky.

Komplikácia sa čakajú aj v Česku

Pred možnými povodňami varujú aj českí hydrológovia a to predovšetkým v oblasti hôr. Najvyšší povodňový stupeň platí pre oblasť Šumavy, kde hladiny môžu dosahovať 1., prípadne až 2. povodňový stupeň. Na Vydre, Kremeľnej a Otave hrozí mierne prekročenie 3. SPA.

Aj na našom území stúpajú vodné toky. Aktuálne však nedosahujú stupne povodňovej aktivity. To by sa mohlo zmeniť v priebehu večera a noci kedy do našej oblasti dorazia zrážky. Dážď tak môže zodvihnúť hladiny vodných tokov aj na našom území.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd