Rozloha arktického ľadu dosahuje rekordne nízke hodnoty

Rozloha arktického ľadu dosahuje rekordne nízke hodnoty
Ľubomír Franko

Rozloha arktického ľadu opäť dosahuje rekordne nízke hodnoty. Ľadu je každým rokom menej a globálne otepľovanie bude ľad roztápať aj počas nasledujúcich rokov. 

Rozloha arktického ľadu sa počas roka výrazne mení. V zime jeho rozloha narastá, v lete sa zmenšuje. Svoje maximum dosahuje každoročne približne okolo polovice septembra.

Rozloha ľadu je každým rokom čoraz nižšia a nižšia. Aj napriek tomu, že trend nie je stály, z dlhodobého hľadiska môžeme vidieť, že rozloha arktického ľadu sa medziročne zmenšuje.

data: NOAA
data: NOAA

Rekordne najmenšia bola v roku 2002, kedy vo svojom minime dosiahla 3,34 milióna kilometrov štvorcových. Dlhoročný priemer z obdobia 1981 až 2010 pritom činil na danú dobu 6,29 milióna kilometrov štvorcových. 

Tento rok rozloha vo svojom minime dosiahla 4,1 milióna kilometrov štvorcových. Na prvý pohľad pozitívne správy ale veľmi rýchlo skončili, keď sme pozorovali veľmi pomalú obnovu ľadu s nástupom chladnejšieho počasia. 

Rozloha ľadovej pokrývky rástla, a aj naďalej rastie, veľmi pomaly a v týchto dňoch dosahuje rekordne nízke hodnoty. Doterajší rekord pre tento dátum držal rok 2016 s rozlohou rovných 7 miliónov kilometrov štvorcových, aktuálne je to len 6,45 milióna kilometrov štvorcových. 

data: NOAA
data: NOAA

Globálne otepľovanie výrazne vplýva na rozlohu morských ľadovcov. Na našom území zmeny otepľovania ešte veľmi nepociťujeme, no najviac si to odnáša práve oblasť Arktídy. Úbytok ľadovcov očakávame aj počas najbližších rokov. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd