Rusko zasiahne extrémna zima. V Moskve sa očakávajú najmrazivejšie Vianoce v histórii. Bude -30 °C

Peter Minárik

Rusko čaká v nadchádzajúcich hodinách zima, ktorá nemá v histórii obdobu. Teploty počas dňa by nemuseli prekonať hranicu -25 °C a počas noci budú teploty klesať aj pod -30 °C. Očakáva sa pokorenie teplotných rekordov.

Spojené štáty americké a Rusko zažijú niečo spoločné. Vianoce 2022/2023 by mali byť najmrazivejšie v novodobej histórii meteorologických meraní.

USA práve na Vianoce zasiahol rozsiahly blizzard a silný mráz, ktorý ovplyvnil milióny ľudí. Mrzlo dokonca aj v Texase a na Floride, čo sa nestáva tak často. Na následky sneženia a mrazu zomreli desiatky ľudí. USA zasiahlo nepriaznivé počasie presne na vianočné sviatky.

Práve teraz začínajú v Rusku pravoslávne Vianoce a počasie tu bude cez vianočné sviatky podobné ako v USA. Oblasti Ruska čakajú jedny z najmrazivejších vianočných sviatkov.

Mráz prinesie tlaková výš

Nad západným Ruskom sa už dnes nachádza tlaková výš. Po jej okraji prúdi do európskej časti Ruska, veľmi chladný vzduch od severovýchodu až z ďalekej Sibíri.

Takýto príliv vzduchu sa v oblasti západného Ruska očakáva až do polovice budúceho týždňa. Na rozdiel od USA však Rusko nečakajú na Vianoce problémy v súvislosti so snehovou kalamitou, bude len extrémne chladno a teploty budú atakovať historické rekordy.

V Moskve len od -25 do -32 °C

Európske Rusko čakajú celkom slnečné, no veľmi chladné vianočné sviatky. V Moskve by nočné teploty mali klesať mierne pod -30 °C, to samo o sebe možno znie na Rusko pomerne bežne, no v oblasti európskeho Ruska rozhodne nie. Historicky najchladnejšie Vianoce mali v Moskve v roku 1987, kedy tu nemerali teplotu -31,3 °C.

V Moskve bola najchladnejšia zima v roku 1979, kedy teplomer ukázal -34 °C. Očakávané teploty, tak nebudú blízko k rekordným hodnotám. Čo však poukazuje na extrémnu zimu, ktorú Rusko čaká sú denné teploty. Najvyššia denná teplota by v Moskve na Vianoce nemusela prekročiť hranicu -25 °C.

očakávané denné teploty v Rusku
očakávané denné teploty v Rusku

Takéto maximálne denné teploty sú nezvyčajné. Najchladnejším dňom bol 18. január v roku 2006, kedy počas dňa namerali maximum -26,9 °C.

Rusko má tak pred sebou veľmi mrazivé Vianoce, ktoré prinesú nočné teploty pod -30 °C a cez deň nemusia teploty vystúpiť nad -25 °C. Očakáva sa, že teploty pokoria niekoľko rekordov a Rusko môže zažiť najmrazivejšie Vianoce v histórii.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd