Saharský prach je už nad Slovenskom. Autá si radšej neumývajte

Veronika Salayová

Nad Slovenskom sa už nachádza saharský prach, ktorý do našej oblasti prišiel zo západnej časti Sahary. Prach v našej atmosfére zotrvá do konca týždňa. 

Do atmosféry nad Európu sa opäť dostáva prach až zo Sahary a počas dnešného dňa dorazil aj na západné Slovensko a postupne sa rozširuje na celé naše územie.

Najväčšia koncentrácia prachu sa očakáva počas utorka, avšak zaťaženie atmosféry čiastočkami piesku zo Sahary zotrvá až do nedele. Saharského prachu sa tak skoro tentoraz nezbavíme.

Prach v našej atmosfére nie je zdraviu škodlivý ani nijak nebezpečný. Jeho prítomnosť sa prejavuje oranžovým až hnedým zafarbením oblohy, čo je vidieť hlavne počas východu alebo západu slnka. 

Ak však zaprší, saharský prach môžeme vidieť najmä na našich autách, oknách či terasách, čo nepoteší mnohých vodičov ani gazdinky. 

Prachu bude najviac v utorok a stredu

Prach spadne spolu so zrážkami už počas noci z nedele na pondelok. Ak si však nájdete špinavé auto, ešte ho neumývajte.

Saharský prach môže padať so zrážkami aj v utorok, kedy ho bude najviac, a rovnako aj v stredu, odporúčame preto s umývaním auta či okien sa veľmi neponáhľať. 

Model zaťaženia prachu v utorok o 6.00 hod. v Európe. Zdroj: SKIRON
Model zaťaženia prachu v utorok o 6.00 hod. v Európe. Zdroj: SKIRON

Modely naznačujú, že zaťaženie prachu zo Sahary potrvá do nedele, nie je však vylúčené, že to bude aj o niečo dlhšie, keďže prachu nad Európou je pomerne veľké množstvo. 

Saharský prach najviac potrápi Španielsko, Taliansko a Balkán. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd