Séria slabých zemetrasení v Španielsku vyvoláva veľké obavy

Španielsko Veronika Salayová

V Španielsku za posledné obdobie zaznamenali už viac ako 150 otrasov. Existuje hrozba, že krajinu zasiahne aj silné zemetrasenie, čo vzbudzuje veľké obavy medzi obyvateľmi aj odborníkmi.

Národný geografický inštitút vypracoval správu, v ktorej sa uvádza , že od 1. decembra zasiahlo Španielsko 156 zemetrasení.

Väčšina sa sústreďovali v provincii Granada. Seizmická aktivita sa napríklad tento týždeň sústredila v granadskej oblasti Santa Fe, Atarfe a Chauchina.

V sobotu 23. januára došlo v regióne k najväčšiemu zemetraseniu za posledné obdobie. Zemetrasenie s magnitúdou 4,4 spôsobilo v zasiahnutej oblasti len malé škody.

Toto zemetrasenie následne vyvolalo sériu 90 otrasov, ktoré vyvolali najmä medzi obyvateľmi veľké obavy pred silným zemetrasením.

Španielska národná seizmická sieť informovala, že v najbližších dňoch dôjde k ďalším malým zemetraseniam, ale keďže zemetrasenia sa nedajú nijakým spôsobom predpovedať, nie je vylúčené, že môže dôjsť aj k silnému zemetraseniu.

Národný geografický inštitút nainštaloval v oblasti prenosné záznamové stanice – tri seizmické rýchlostné stanice a 22 akceleračných staníc, ktoré neustále monitorujú seizmickú aktivitu v provincii.

Provincia Granada je náchylná na seizmické aktivity. V roku 2010 došlo v regióne k zemetraseniu so silou 6,3 a jedno z najväčších zemetrasení oblasť postihla v roku 1954, kedy zemetrasenie dosiahlo silu 7,8 stupňa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd