Sibírska zima príde na Slovensko už zajtra po výdatnom snežení

Peter Minárik

Kladné teploty nateraz končia. V stredu nás čakajú výdatnejšie zrážky po ktorých sa prudko ochladí. Teploty sa doslova prepadnú a čaká nás príliv chladného vzduchu z oblasti Sibíri.

Kto má rád zimu, tak si nasledujúce hodiny príde na svoje. Kto však zimu neobľubuje, tak bude trpieť. Po vlne výdatného sneženia, ktoré zasiahne niektoré regióny Slovenska počas stredy sa začne veľmi prudko ochladzovať a už vo štvrtok nás čakajú celoplošné a celodenné mrazy.

Čaká nás výdatný lejak a niekde aj sneh

Zrážky začnú nad naše územie postupovať už počas rána od juhozápadu. Postupne sa rozprší, no to nebude platiť o celom území. Na severozápade a v severnej polovici stredného a východného Slovenska sa rozsneží.

Sneženie, ktoré nás čaká bude aj výdatné, a tak sa od zajtrajšieho poludnia treba pripraviť na komplikácie v doprave. 

Večer sa rozsneží aj v Bratislave a v nížinách

Vo večerných hodinách treba počítať s tým, že dážď sa začne od Záhoria a postupne od severozápadu meniť na sneženie.

Sneženie sa v Bratislave objaví okolo 18:00 a do 21:00 bude snežiť už aj na západe Podunajskej nížiny. Na celom západnom Slovensku sa dážď zmení na sneh do polnoci a postupne sa rozsneží aj na ďalších miestach, kde dovtedy pršalo.

Súčasne však budú klesať teploty, a tak treba počítať s tým, že ako sa bude ochladzovať, tak mokré cesty a chodníky začnú namŕzať a postupne napadne sneh. 

Sneženie by malo ustávať na Slovensku až vo štvrtok ráno a ak sa predpovede naplnia, tak by malo pripadnúť od 5 do 10 cm, na severozápade a severe Slovenska až do 20 cm čerstvého snehu.

Potom príde sibírska zima

Po okraji tlakovej níže, ktorá v stredu prinesie výdatné zrážky začne do našej oblasti od severovýchodu a severu prenikať veľmi studený vzduch. Štvrtkové teploty sa oproti tým stredajším prepadnú až o 10 °C.

Maximálne teploty by sa vo štvrtok mali pohybovať len od -2 do -10 °C a už v noci na piatok budú klesať v dolinách a v kotlinách aj pod -20 °C.

Mimoriadne chladné budú aj nasledujúce dni. Nočné teploty môžu klesať aj pod -25 °C a denné teploty sa udržia pod bodom mrazu. Vývoj si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd