Silné búrky dnes môžu priniesť krúpy, ale aj tornáda

Peter Minárik

Počasie v našej oblasti dnes bude ovplyvňovať studený front a práve na ňom sa budú tvoriť veľmi silné búrky, ktoré počas dnešného popoludnia môžu priniesť extrémne javy.

Búrky by sa mali vytvárať v mnohých oblastiach Európy, no najintenzívnejšie by sa mali vyskytovať v oblasti od Jadranu, cez Slovinsko, Maďarsko, Rumunsko, východné Slovenska, západnú Ukrajinu až po južné Poľsko.

V oblasti sa bude počas dňa bude labilizovať vzduch. Prehriaty vzduch zabezpečí energiu pre búrky, no v týchto oblastiach sa dnes očakávajú najintenzívnejšie búrky, nakoľko budú panovať aj veľmi vhodné dynamické podmienky. Vhodný strih vetra a parametre Delta Theta-E naznačujú, že najmä v oblasti juhovýchodného Maďarska, severozápadného Rumunska, juhovýchodného Slovenska a západnej Ukrajiny sa môžu vyskytnúť intenzívne búrky s možnými downburstami a veľkými krúpami. Ojedinele však nemožno vylúčiť ani vznik tornáda.

Pred búrkami varuje aj služba Estofex, ktorá upozorňuje najmä na popoludňajšie hodiny.

Dnes tak východ čakajú silné búrky, no na suchu nemusí zostať ani západ. Podvečer sa búrky môžu vyskytnúť aj tu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd