Silné búrky mieria cez Slovensko. Preženú sa celým územím. Kde a kedy?

Peter Minárik

Búrky sa ozvú aj na Slovensku. Počas dnešného dňa sa postupne preženú celým našim územím a ukončia vlnu horúčav, ktoré priniesli doteraz najvyššiu teplotu tohto roku.

Končí sa séria mimoriadne teplého počasia, ktorá prepisovala rekordy. Doteraz najvyššia zaznamenaná teplota v tomto roku bola počas včerajšieho dňa prekonaná. V Mužli, na juhu západného Slovenska nameral SHMÚ počas včerajšieho popoludnia teplotu +39,0 °C, čo je najvyššia teplota zaznamenaná tento rok na Slovensku.

Vlna horúčav však končí a k moci sa dostáva studený front, ktorý prinesie na naše územie intenzívne búrky, ktoré túto vlnu horúčav ukončia.

Prvé búrky sa vyskytnú na západe Slovenska a postupne sa rozšíria a preženú cez celé naše územie.

Dopoludnia búrky na západe

Od ranných hodín sa očakávajú búrky na pomedzí Rakúska, Moravy a Slovenska. Búrky tak zasiahnu predovšetkým západné Slovensko, Záhorie a severozápadné okresy Slovenska, kde budú búrky prinášať predovšetkým intenzívnejšie zrážky.

V priebehu dňa sa bude búrková aktivita rozrastať. Nové búrkové bunky začnú vznikať na pomedzí západného a stredného Slovenska a postupne v horských oblastiach stredného Slovenska. Jednotlivé búrkové bunky sa budú postupne formovať do väčších zhlukov a vytvoria kompaktnejší búrkový systém.

Nebezpečné búrky najmä popoludní

Intenzívne búrky hrozia predovšetkým počas popoludnia v oblasti stredného Slovenska a na Spiši, či Gemeri, kde sa môžu sformovať aj supercelárne búrky, ktoré môžu produkovať väčšie krúpy.

Búrky po 14:00 opustia západné Slovensko a nad západ už začne prenikať chladnejší vzduch.

Na východe bude počas dnešného dňa ešte horúco a teploty sa môžu dostať až k +35 °C. Búrky tu dorazia až v podvečerných a večerných hodinách a zotrvať môžu do skorých ranných hodín.

Dnes nás tak čaká ďalšia významná búrková situácia, pričom búrky môžu byť aj nebezpečnejšie. Viac o situácii v jednotlivých okresoch Slovenska si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 7 °C
Žigmund
Zajtra
Prehánky
26 °C / 9 °C
Galina
Sobota
Skoro jasno
27 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Oblačno
24 °C / 6 °C
Monika
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd