Silné búrky sa v sobotu priženú aj na Slovensko. Udrú popoludní

Peter Minárik

Počasie v strednej Európe ovplyvňuje studený front na ktorom sa počas dnešného dňa vytvárali početné prehánky a búrky. Tie prinášali aj extrémnejšie prejavy a tieto búrky sa v sobotu priženú aj na naše územie.

Cez našu oblasť postupuje studený front, ktorý dnes priniesol do regiónu strednej Európy pomerne intenzívne búrky. Tie boli sprevádzané krúpami, prívalovými zrážkami a silným nárazovým vetrom. V Poľsku dnes mali búrky najextrémnejšie prejavy. Na pobreží Baltského mora sa vyskytlo tornádo, ktoré zničilo 8 domov a zranilo 6 ľudí.

Studený front sa počas soboty dostane až nad naše územie a prinesie aj ku nám nebezpečné búrky.

Pred týmto studeným frontom ešte bude predovšetkým do východnej polovice Slovenska prúdiť veľmi teplý vzduch. Vďaka tomu budú teploty stúpať poriadne vysoko. Maximálne teploty môžu prekračovať hranicu aj +30 °C.

V priebehu dňa sa však na studenom fronte začnú vytvárať prehánky a búrky. K iniciácii búrok by malo dochádzať na západnom a strednom Slovensku. Postupne by sa búrky mali naviazať do línie, ktorá by mala postupovať od západného, cez stredné Slovensko až nad východné Slovensko.

Zatiaľ čo búrky na západnom a strednom Slovensku sa očakávajú v prvej polovici dňa a počas popoludnia, tak na východe sa búrky očakávajú skôr večer.

Búrky budú prinášať nebezpečné sprievodné javy. Vyskytovať sa bude prívalový dážď, ale častým javom bude aj nárazový vietor a krúpy. Viac o situácii vo vašom okrese nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd