Silný vietor a sneženie. V piatok nás čaká fujavica

Ľubomír Franko

V piatok čaká naše územie nepriaznivé počasie. Tlaková níž Bianca prinesie sneženie a silný nárazový vietor. V hornatých oblastiach sa môžu tvoriť snehové jazyky a záveje. 

V závere pracovného týždňa čaká strednú Európu nepriaznivé počasie. Tlaková níž Bianca prinesie husté sneženie a silný nárazový vietor nielen do Francúzska, Nemecka a Česka, no takisto na naše územie. 

Modely počítajú s jej postupným prehlbovaním a východným smerom. Postupne by mala prejsť severne od Álp ďalej cez naše územie nad Ukrajinu.

Tlaková níž bude najmä na jej zadnej strane prinášať silný nárazový vietor. Naopak, na jej prednej strane sa bude vyskytovať intenzívne sneženie. Snežiť by nemalo len v nížinách.

Postup tlakovej níže Bianca demonštruje model ECMWF, zdroj: WXcharts
Postup tlakovej níže Bianca demonštruje model ECMWF, zdroj: WXcharts

Najskôr napadne sneh a potom sa silno rozfúka, čo môže vytvárať aj nebezpečné jazyky a záveje. 

V noci zo štvrtku na piatok očakávajú komplikácie v Česku, v piatok dopoludnia ich očakávame aj na Slovensku. 

Vietor zosilnie na celom území, no najsilnejší bude na západe Slovenska. Tam by ale snežiť nemalo, snehové zrážky sa budú vyskytovať približne od 400 metrov nad morom. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd