Situácia s uviaznutými veľrybami v Tasmánii sa zhoršuje. Uhynulo ich už takmer 400

Dominik Cenkner

Len v pondelok sme vás informovali o vyše dvoch stovkách veľrýb, ktoré uviazli v uplynulých dňoch na západnom pobreží austrálskeho štátu Tasmánia. Aktuálna situácia je odvtedy oveľa horšia.

Pred dvoma dňami sa hovorilo o približne 250 uviaznutých veľrybách, z ktorých 25 uhynulo. Dnes je toto číslo oveľa vyššie.

Tamojšie úrady totiž neďaleko pôvodnej skupiny objavili ďalšiu mnohopočetnú uviaznutú skupinu. Odhadom ich môže byť spolu už takmer 500, z nich väčšina - okolo 380 veľrýb, uhynula. Ide tak o doposiaľ najväčšie uviaznutie veľrýb v dejinách Austrálie.

Podľa TASR, guľohlavce uviazli v troch lokalitách odľahlej zátoky Macquarie Harbour neďaleko mesta Strahan na západe Tasmánie. Novú skupinu uviaznutých veľrýb našli pomocou helikoptéry.

Miestnym záchranárom sa podarilo približne 30 veľrýb stiahnuť naspäť do vody. Žiaľ, niekoľko z nich znova uviazlo.

Odborníci stále neprišli na to, čo mohlo spôsobiť takéto hromadné uviaznutie. Niekedy ide o útok žralokov, alebo o dezorientáciu spôsobenú komplikovanými vodnými trasami či drsným morským prostredím.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd