Skalnaté pleso už nie je pleso. V týchto dňoch úplne vyschlo. Čo sa stalo?

Veronika Salayová

Skalnaté pleso, turistami často navštevované a obľúbené miesto vo Vysokých Tatrách, je aktuálne bez jedinej kvapky vody. 

Skalnaté pleso vo Vysokých Tatrách v týchto dňoch vyschlo. Ešte pred víkendom bolo v plese aspoň tzv. oko, čiže malá kaluž uprostred, a v utorok už bolo vysokohorské jazero úplne bez vody, informuje RTVS.

Na dne niekdajšieho plesa sa aktuálne nachádzali iba suché skaly. Dôvod, prečo táto obľúbená turistické lokalita vyschla, je veľmi jednoduchý.

V tejto podtatranskej oblasti totiž dávno nepršalo a keďže je Skalnaté pleso zásobované zrážkovou vodou, stalo sa, že voda sa postupne odparila a pleso vyschlo.

Skalnaté pleso už nie pleso

V minulosti sa stávalo, že hladina Skalnatého plesa kolísala v závislosti od atmosférických zrážok, avšak mnohí si nepamätajú, že by vyschlo do poslednej kvapky vody.

„Priznám, že v histórii si osobne nepamätáme, že by pleso vyschlo, že by naozaj bolo bez jedinej kvapky vody,“ uviedla hovorkyňa Štátnych lesov Tatranského národného parku Martina Petránová pre RTVS.

Počas včerajšieho dňa v tejto oblasti slabo snežilo a je preto pravdepodobné, že Skalnaté pleso príchodom zimy zamrzne a vytvorí sa snehová pokrývka, avšak bez vody.

Ak by však výdatne napršalo, môže sa stať, že Skalnaté pleso sa znovu naplní a bude plesom v pravom slova zmysle. 

V tejto súvislosti sa natíska aj otázka, či za absenciou zrážok môžu byť dopady zmeny klímy. Na túto otázku však nateraz nemožno odpovedať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd