Slnečná búrka zasiahla Venušu a teraz smeruje k Zemi. Môžu nastať výpadky

Veronika Salayová

Výron koronálnej hmoty na Slnku dnes zasiahla Venuše a teraz smeruje k Zemi, kde spôsobí geomagnetickú búrku. 

Analytici z NASA informovali o výrone koronálnej hmoty počas slnečnej erupcie, ku ktorej došlo 6. februára. Nabité častice zo Slnka dnes zasiahli Venušu a smerujú k našej planéte.

Dopad na Venušu však nespôsobí geomagnetickú búrku, pretože ani nemôže. Venuša totiž nemá žiadne vnútorne vytvorené globálne magnetické pole.

Náraz koronálnej hmoty však naruší malé množstvo atmosféry nechránených vrchov oblakov Venuše.

Následne nabité častice budú putovať vesmírom ďalej a už zajtra zasiahnu Zem. Počas štvrtku tak dôjde ku geomagnetickej búrke, ktorá by podľa Space Weather mala dosiahnuť intenzitu G1. Ide však o najnižšiu intenzitu geomagnetickej búrky. 

Hrozia krátkodobé výpadky

Geomagnetická búrka tejto intenzity by mohla krátkodobo narušiť správne fungovanie satelitných technológií ako mobilný či internetový signál vrátane GPS.

SWPC uvádza, že oblasť primárneho dopadu bude smerovať k pólu 60 stupňov geomagnetickej šírky. V tejto oblasti môže na Zemi nastať aj kolísanie elektrickej siete.

Poruchy môžu taktiež nastať v rádiovom signáli. Šírenie vysokofrekvenčného (HF) rádia môže v týchto dňoch vo vyšších zemepisných šírkach slabnúť.

Zároveň by slnečná búrka mala vyvolať aj polárne žiary, ktoré by mohli byť videné aj v polohách pod severným pólom Zeme. Obloha počas noci sa tak môže rozsvietiť aj južnejšie ako zvyčajne.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd