Slnečné počasie končí. Slovensko čakajú výdatné lejaky a ochladenie

Ľubomír Franko

Teplé a slnečné počasie síce ešte neskončilo, no už čoskoro ho vystrieda sychravé a chladné. V závere týždňa čakajú Slovensko intenzívne zrážky a výrazné ochladenie.

Séria teplých a slnečných dní sa postupne blíži ku koncu. V závere týždňa očakávame na Slovensku výrazné ochladenie, dážď ale aj búrky. Do pondelka môže napršať aj 100 mm.

Ešte v stredu a vo štvrtok k nám bude po prednej strane rozsiahlej oblasti nízkeho tlaku vzduchu prúdiť teplý a vlhký vzduch od juhu. Maximálne denné teploty budú dosahovať od +20 do +27 °C, chladnejšie bude len na severe. 

Synoptická predpoveď na štvrtok, zdroj: CHMI
Synoptická predpoveď na štvrtok, zdroj: CHMI

Už v priebehu stredy očakávame na našom území oblačné počasie. Menej oblačnosti bude dopoludnia na východe, no aj tam sa počas dňa zväčší. Od západu sa postupne nasunú nad naše územie prvé zrážky. 

Aj vo štvrtok očakávame prevažne oblačné počasie. Opäť sa môžu ojedinele ukázať prehánky či občasný dážď, stále bude ale ešte relatívne teplo.

V závere pracovného týždňa výrazná zmena v počasí

Počas piatku sa v oblasti Beneluxu prehĺbi mohutná tlaková níž, ktorá bude siahať od severného Talianska až po juh Nórska. Po prednej strane tejto tlakovej níže začne do oblasti strednej Európy prúdiť vlhký vzduch a postupne sa začne aj ochladzovať.

V piatok očakávame na väčšine územia Slovenska dážď, prehánky, ale aj búrky. V sobotu už pôjde o trvalejšie a výdatnejšie zrážky, to isté platí aj pre nedeľu. Do nedele večera môže od štvrtku napršať od 40 do 80 mm, miestami až do 100 mm. Ďalšie zrážky sa očakávajú začiatkom nasledujúceho týždňa, tie by mali byť takisto výdatné.


Animácia teploty v hladine 850 hPa, zdroj: WXcharts.com

Výrazné ochladenie budeme cítiť na západnom a strednom Slovensku už v piatok a v sobotu, kedy teploty klesnú z terajších 22 až 27 °C na 8 až 14 °C.

Ochladenie tak bude veľmi výrazné. Na východné Slovensko sa bude chladnejší vzduch dostávať naprieč hornatými oblasťami stredného Slovenska ťažšie a ochladiť by sa tam malo až v nedeľu.

V chladnom charaktere sa počasie udrží aj počas prvej polovice nasledujúceho týždňa a teplé počasia tak zdá sa nadobro končí. 

Viac o ochladení a vývoji počasia na nasledujúce dni nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd