Slnečno a chladno bude až do stredy. Potom sa počasie prechodne zmení

Peter Minárik

Už niekoľko dní panuje na našom území prevažne stabilné počasie, ktoré neprináša zrážky. K miernej zmene by mohlo prísť v polovici budúceho týždňa, ale nepôjde o výraznejšie zrážky. Naviac, pomerne rýchlo sa obnoví doterajší charakter počasia.

Počasie na Slovensku je už niekoľko dní pod vplyvom rozsiahlej tlakovej výše, ktorá sa rozkladá nad východnou Európou a prakticky blokuje postup studených frontov od severozápadu. Táto tlaková výš tak prináša na naše územie stabilný charakter počasia s minimom zrážok, čo prehlbuje zrážkový deficit.

Od začiatku tohto mesiaca sa zároveň zrážkový deficit zvýrazňuje. V niektorých oblastiach chýba počas tohto roka už niekoľko desiatok milimetrov zrážok a zrážkový deficit sa ešte zvýrazní. Tlaková výš totiž bude mať vplyv na charakter počasia aj nasledujúce dni.

Nasledujúce dni budú teplotne podpriemerné

Počas nadchádzajúcich dní nás aj naďalej čaká prevažne jasné až polojasné počasie. Teploty sa na súčasnú ročnú dobu budú pohybovať pod hranicou dlhodobého teplotného normálu.

Počas noci budú na celom našom území klesať teploty pod bod mrazu a v dolinách a v kotlinách môžu teploty klesať až k -15 °C. Teplo nebude ani počas dňa. Maximálne teploty sa budú pohybovať do +10 °C. O čosi teplejšie môže byť na začiatku týždňa, kedy by sa teploty mohli dostať aj tesne nad hranicu +10 °C.

Aj naďalej by na našom území malo prevládať jasné až polojasné počasie. Dominantný vplyv na charakter počasia bude mať rozsiahla tlaková výš, ktorá sa bude rozkladať nad východnou Európou. Takýto charakter počasia vydrží do utorka.

V strede týždňa dôjde k prechodnej zmene

Uprostred týždňa do našej oblasti prenikne front, ktorý prinesie zrážky. Od severozápadu by sa malo postupne na našom území rozpršať, pričom v severných oblastiach nášho územia by sa mohlo jednať aj o zrážky snehové.

Zrážky, ktoré sa vyskytnú však nebudú príliš výrazné. Napršať by mohlo od 1 do 5 mm. Na severe a východe by mohlo spadnúť slabo nad 5 mm.

Od štvrtka by sa potom mal vrátiť ustálený charakter počasia, ktorý na naše územie prinesie prevažne jasné až polooblačné počasie. Zrážky tak budú opäť chýbať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd