Slovensko čaká ďalšia vlna búrok. Búrky budú intenzívne a hrozia každý deň. Kedy a kde začnú?

Peter Minárik

Naše územie má pred sebou ďalšiu vlnu búrlivého počasia. Predpovede naznačujú, že búrky sa stanú súčasťou každého dňa a k upokojeniu počasia dôjde až v priebehu nadchádzajúceho víkendu.

Na viacerých miestach nášho územia panuje sucho s výnimkou jednej časti a to je západ krajiny. Tu sa v uplynulých dňoch vyskytlo niekoľko búrok, pričom tie najintenzívnejšie sa na západnom Slovensku vyskytli v uplynulých hodinách.

Napríklad v Bratislavskom kraji spadlo v uplynulých hodinách až 50 litrov zrážok na meter štvorcový pôdy. Takéto výdatné zrážky spôsobili to, že zatiaľ čo ročný deficit zrážok bol ešte včera na bratislavskom letisku takmer 70 mm, dnes to bolo už len 20 mm.

Predpovede naviac naznačujú, že sa z pohľadu zrážok môže minimálne Bratislavský kraj dostať do zrážkového prebytku. Čakajú sa tu totiž ďalšie intenzívne búrky. Avšak aj na ďalších miestach nášho územia sa situácia zlepší. Čakajú nás totiž výraznejšie zrážky.

Studený front sa bude nad Slovenskom vlniť

Počasie na Slovensku aktuálne ovplyvňuje tlaková výš od východu, ktorá počas dnešného dňa prinášala slnečné počasie. Zároveň po jej zadnej strane prúdi do našej oblasti teplejší vzduch od juhu, ktorý prináša teploty, stúpajúce až k hranici +30 °C.

Už v utorok sa však začne počasie meniť. V strednej Európe začne počasie ovplyvňovať studený front, ktorý sa následne nad našou oblasťou zvlní a studený front sa bude aj priamo nad našim územím vlniť niekoľko dní.

To znamená, že na tomto studenom fronte sa budú vytvárať jednotlivé zrážkové a búrkové vlny, ktoré budú ovplyvňovať počasie u nás, pričom prvá vlna zasiahne naše územie už v utorok.

Utorok prinesie búrky na západ

V priebehu utorka sa začnú búrky vytvárať v alpskej oblasti. Pomerne silné búrky sa opäť očakávajú v Nemecku, v Česku, či v Rakúsku. V priebehu druhej polovice dňa sa studený front dostane nad východné Rakúsko a prvé prehánky a búrky sa očakávajú aj u nás.

Aktuálne predpovede naznačujú, že v utorok popoludní sa môžu prvé búrky vytvárať v oblasti Záhoria a Bratislavy. K večeru sa môžu búrky tvoriť už na celom západnom Slovensku a v oblasti Trenčianskeho a Žilinského kraja.

Najintenzívnejšie by však mali byť búrky na Záhorí a na krajnom západe, kde sa bude rozpadať búrkový systém sformovaný nad Rakúskom. Očakávajú sa tu tak najvýraznejšie zrážkové úhrny, ktoré môžu priniesť aj viac ako 20 mm.

Od stredy čakajte búrky na celom Slovensku

V noci na stredu sa už studený front posunie smerom ďalej na východ a bude sa vlniť nad Slovenskom. Od stredy nás čaká pomerne teplé počasie s teplotami od +22 do +30 °C, ale už predpoludním sa začnú vytvárať prehánky a búrky. Na videu môžete vidieť vlniaci sa front a zrážky, ktoré sa budú nad našim územím vytvárať.

Búrky hrozia predovšetkým v stredu a vo štvrtok popoludní, pričom hrozia na celom Slovensku, no sústredené budú predovšetkým nad stredné a východné Slovensko.

Pripravte sa tak na ďalšou vlnu búrok. Tie však prinesú predovšetkým toľko vytúžené zrážky, ktoré určite potešia poľnohospodárov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd