Slovensko čaká ďalšia vlna sneženia, ktorá príde už v noci. Sneženie prinesie ďalších až 15 cm snehu

Peter Minárik

Na Slovensko mieri ďalšia vlna sneženia. Tá bude menej výdatnejšia ako počas uplynulej noci, avšak sneženie sa bude vyskytovať v iných oblastiach nášho územia. Na snehovú nádielku sa tak môžu tešiť ďalšie časti Slovenska.

Jadranská tlaková níž pomaly ustupuje z nášho územia. Počas uplynulých hodín priniesla na naše územie desiatky centimetrov snehu, ktoré potrápili predovšetkým východné Slovensko. Celkovo napadlo až do 40 cm snehu, pričom v horských oblastiach evidujú lokálne aj viac.

Predpovede pôvodne avizovali, že najviac snehu napadne na severozápade a severe územia. Ako sme však upozorňovali, tak prídely snehu a zrážok sú v prípade prechodu tlakových níži veľmi závislé od presnej trajektórie tlakovej níže. Jej stred sa nakoniec presúval o niekoľko desiatok kilometrov východnejšie, čo sa potvrdilo v sobotu. Hlavné pole sneženia sa tak odsunulo východne a zasypalo východné Slovensko.

Mesto Prešov a Košice vyhlásili kalamitnú situáciu. Napadlo tu až okolo 20 cm. Situácia sa už začína dávať do normálu, avšak sneženie neustane.

Na naše územie totiž mieri ďalšia vlna sneženia, ktorá prinesie ďalšie centimetre. Situácia však bude iná ako v uplynulých hodinách, a tak nový sneh príde aj do ďalších oblastí.

Zrážky prinesie severozápadne prúdenie

V uplynulých hodinách priniesla sneženie tlaková níž, ktorá sa presúvala z Jadranu nad Pobaltie. Okolo jej okraju sa aktuálne do našej oblasti začína od severu až severozápadu dostávať chladný, no vlhký vzduch, a práve v tomto vlhkom vzduchu sa v nadchádzajúcich hodinách budú tvoriť zrážky.

Už v týchto chvíľach sa vyskytuje predovšetkým na strednom a severnom Slovensku sneženie. Počas noci sa nad slovensko-maďarským pohraničím sformuje zrážkové pole, ktoré zasiahne predovšetkým Košický kraj. Tu by malo do zajtrajšieho poludnia napadnúť 5 až 10 cm nového snehu.

Sneženie sa však očakáva aj na severnom Slovensku. So snežením počítajte predovšetkým v Žilinskom a v Trenčianskom kraji.

Sneženie sa v oblasti severozápadného a severného Slovenska bude vyskytovať do utorkového poludnia. Zasnežený tak bude celý pondelok. V týchto oblastiach by malo pripadnúť od 5 do 15 cm nového snehu, no v horských oblastiach to bude aj viac. Sneženie by nemalo byť také nárazové, ako na východe v uplynulých hodinách, a tak by výraznejšie problémy spôsobovať nemalo.

Aj tak však treba byť opatrní predovšetkým na cestách a obzvlášť na horských priechodoch, kde môže byť snehu aj viac.

Ďalšia vlna sneženia v stredu

Najmenej snehu tak v nadchádzajúcich hodinách obdrží západné Slovensko. Tu sa môže vytvoriť len poprašok, v oblasti Malých Karpát maximálne niekoľko centimetrov.

V utorok by sa malo počasie zlepšiť, vyjasniť, no zároveň poriadne prituhne. Už v stredu sa však očakáva ďalšia vlna sneženia, ktorá príde od západu. Čo očakávať od sneženia nasledujúce dni, sa dočítate na ďalšej strane.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd