Slovensko čaká konečne stabilné počasie a to až do polovice mesiaca

Peter Minárik

Po vlne výdatných zrážok sa počasie na našom území konečne upokojí. Nasledujúce dni nás čaká stabilný charakter počasia, ktorý sa udrží poriadne dlho. Zotrvať by na našom území mal až do polovice mesiaca.

Končí sa ďalší sychravý a upršaný deň, ktorý priniesol zrážky na mnohé miesta nášho územia. Výrazné zrážky zasiahli predovšetkým centrálne a severozápadné Slovensko a to predovšetkým v oblasti hôr.

O dnešné zrážky sa postaral zvlnený studený front, ktorý prináša zrážky už od rána. K dnešnému večeru spadlo najviac zrážok v Žilinskom a na severe Banskobystrického kraja, kde podľa údajov zo zrážkomerných staníc spadlo priemerne od 7 do 10 mm zrážok. Oveľa viac zrážok spadlo v oblasti hôr, kde sa zrážkové úhrny pohybujú tesne nad hranicou 10 mm.

Tieto zrážky už teraz dvíhajú hladiny vodných tokov, keďže pôda je naďalej na viacerých miestach poriadne nasýtená, no úroveň povodňových stupňov by hladiny vodných tokov nemali dosiahnuť.

Výhľad na nasledujúce dni pritom znie veľmi optimisticky. Po vlne výdatných zrážok, ktoré priniesli v uplynulom mesiaci aj povodne nás konečne čaká stabilné počasie, ktoré prinesie síce hmly, ale aj slnečné lúče, no čo je najdôležitejšie, tak zrážky sa v dohľadnej dobe neočakávajú a to až minimálne do polovice novembra.

Počasie totiž začne ovplyvňovať rozsiahla tlaková výš, ktorá sa nad naše územie začne nasúvať za studeným frontom už v priebehu skorých ranných hodín od západu.

Stred tejto tlakovej výše sa v piatok a v sobotu bude nachádzať priamo nad našim územím a v priebehu budúceho týždňa sa postupne začne dostávať nad Pobaltie a nad Škandináviu, no aj naďalej bude mať veľmi výrazný vplyv na vývoj počasia v mnohých štátoch Európy, vrátane nášho územia.

Čo nás teda čaká ? V krátkosti: Do konca týždňa viac slnečných lúčov a v priebehu budúceho týždňa viac hmiel a zamračeného počasia.

Do konca týždňa nás čaká prevažne jasné až polooblačné počasie s rannými hmlami, či nízkou oblačnosťou, ktorá sa ojedinele môže udržať aj po celý deň. Denné teploty by sa mali pohybovať prevažne od +7 do +15 °C a v noci budú teploty klesať v dolinách a v kotlinách aj pod bod mrazu.

V priebehu budúceho týždňa síce tlaková výš bude aj naďalej ovplyvňovať počasie na našom území, ale po zadnej strane sa k nám bude dostávať už teplejší, no zároveň aj vlhší vzduch, čo podporí tvorbu hmiel a nízkej oblačnosti, ktoré sa častejšie udržia aj po celý deň.

Pred nami je tak pomerne stabilné počasie bez zrážok, čo určite dopomôže aj našej pôde, ktorá je už premočená.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
11 °C / 5 °C
Dana
Zajtra
Prehánky
13 °C / -1 °C
Rudolf
Štvrtok
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Piatok
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd