Slovensko čaká snehová kalamita. Na západe Slovenska napadne aj 30 cm snehu

Peter Minárik

Sneženie ktoré mieri na naše územie bude s najväčšou pravdepodobnosťou výdatnejšie ako sa pôvodne očakávalo. Problémy môže spôsobiť predovšetkým v západnej polovici krajiny, kde by mohlo napadnúť aj viac ako 20 cm čerstvého snehu, čo môže vyvolať snehovú kalamitu hneď na viacerých miestach nášho územia.

Vo štvrtok sa na našom území črtá zaujímavý vývoj počasia. Naše územie môže obdržať doposiaľ najvýdatnejšiu snehovú nádielku tejto zimnej sezóny. Ak by sa aktuálne predpovede numerických modelov naplnili, tak na západe nášho územia môže napadnúť aj viac ako 20 cm čerstvého snehu.

Výdatné sneženie na naše územie prinesie tlaková níž. Zatiaľ čo západné Slovensko bude zasypávať snehová nádielka, tak na východe územia sa očakávajú aj zrážky kvapalné a snehová kalamita sa tu neočakáva.

Snežiť začne už v noci

Zrážky sa nad naše územie začnú nasúvať už o niekoľko hodín. Prinesie ich prehlbujúca sa tlaková níž nad oblasťou Jadranského mora, ktorá si to zamieri smerom nad naše územie. Presné rozloženie zrážok ešte nie je isté, no zhoda panuje na tom, že najviac zrážok by malo spadnúť v západnej polovici krajiny.

Prvé sneženie sa očakáva už v druhej polovici nasledujúcej noci. Do rána sa rozsneží na celom západnom Slovensku, kde by ojedinele mohli padať aj zrážky mrznúce. Počas dopoludnia sa rozsneží už aj na strednom Slovensku.

Do zajtrajšieho poludnia by už západné Slovensko mohlo byť pod vrstvou čerstvého snehu do výšky 3 cm. Zaujímavejšie to však začne byť až popoludní, kedy sneženie začne gradovať. V celej západnej polovici bude zajtra popoludní a večer výdatne snežiť, pričom sneženie bude dosahovať intenzitu 2 až 2,5 cm za hodinu.

Zrážky by sa mali počas noci na piatok rozširovať aj smerom nad východné Slovensko, no na východe to bude so skupenstvom zrážok už o čosi komplikovanejšie.

Na juhu stredného Slovenska a predovšetkým vo Východoslovenskej nížine sa očakávajú aj zrážky kvapalné, nakoľko tu bude najteplejšie. Teplota by sa mala pohybovať až do úrovne +5 °C.

Napadnúť môže aj 30 cm snehu

Zrážky začnú ustávať od juhozápadu až v piatok ráno a to sa už viaceré oblasti nášho územia zobudia do poriadne zasneženého rána, ktoré prinesie aj dopravné komplikácie. Zdôrazniť treba ešte jednu podstatnú vec. Na západnom Slovensku by sa teplota mala počas sneženia pohybovať stále okolo úrovne 0 °C a snehová pokrývka sa tak nebude výraznejšie roztápať.

V piatok ráno budú viaceré časti západného a stredného Slovenska pod vrstvou snehu. Napadne od 5 do 15 cm snehu. Aktuálne to vyzerá, že najviac snehu obdrží východ Podunajskej nížiny, oblasť Považia, Ponitria a stredného Pohronia, kde by mohlo napadnúť až do 25 cm snehu. V okolí Tribeču, Štiavnických vrchov a Vtáčnika by mohlo napadnúť až 30 cm snehu. Koľko snehu sa očakáva v jednotlivých častiach Slovenska nájdete nižšie na mape.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd