Slovensko čaká výdatný dážď. Príde už v noci a celý štvrtok bude upršaný

Peter Minárik

Naše územie čakajú po dlhšej dobe konečne výraznejšie zrážky, ktoré prinesú toľko vytúženú vlahu. Počasie totiž bude pod vplyvom tlakovej níže a práve tá zabezpečí na našom území potrebnú vlahu.

Po vlne búrok a horúceho počasia to vyzerá s pôdou na našom území pomerne zle. Na viacerých miestach panuje sucho a ročný zrážkový deficit. Búrky totiž zrážky priniesli, no tie boli síce výdatné, no krátkodobé a skôr narobili problémy v podobne prívalových povodni.

Naše územie by totiž potrebovalo skôr dlhšie trvajúci, pokojnejší dážď, aby tieto zrážky stihla pôda absorbovať a presne to nás nadchádzajúce hodiny čaká.

Počasie ovplyvní tlaková níž

Už v týchto chvíľach sa nad oblasťou Álp prehlbuje tlaková níž, ktorá do širšej oblasti Álp prináša zrážky a búrky. Táto tlaková níž sa v nadchádzajúcich hodinách bude presúvať cez ďalšie európske štáty.

Už v noci sa presunie cez Slovinsko nad Rakúsko a v priebehu zajtrajšieho dňa bude smerovať nad Maďarsko. Jej pohyb sa spomalí a zo štvrtka na piatok začne postupovať cez východné Slovensko na sever cez východné Poľsko.

Okolo tejto tlakovej níže sa bude obtáčať zrážkové pole, ktoré nadchádzajúce hodiny prinesie na naše územie vlahu. Zrážky nebudú súvislé, ale prídu v jednotlivých vlnách.

Spadne niekoľko desiatok milimetrov zrážok

Prvé zrážkové pole sa už v priebehu dnešnej noci nasunie nad severozápadné oblasti Slovenska. Do rána sa rozprší predovšetkým v Trenčianskom a v Žilinskom kraji, ako aj v oblasti Záhoria. Zrážky môžu byť lokálne aj výdatnejšie.

V priebehu zajtrajšieho rána sa od juhozápadu nad západné Slovensko nasunie ďalšie zrážkové pole, ktoré sa bude presúvať cez naše územie smerom na východ a posledné zrážkové pole dorazí vo štvrtok večer od juhu nad oblasť východného a severného Slovenska.

Na našom území tak spadnú výraznejšie zrážky, pričom ich presné rozloženie je naďalej pomerne neisté. Numerické modely sa však zhodujú v tom, že najviac zrážok spadne na severozápadných a severných návetriach hôr. 

Na našom území by malo spadnúť priemerne okolo 20 mm zrážok, na severozápade až okolo 50 mm zrážok. Takéto zrážky budú prechodne vplývať na hladiny našich tokov a tie začnú stúpať. Dosiahnuť môžu aj stupne povodňovej aktivity.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd