Slovensko čakajú nezvyčajne vysoké teploty. Kedy sa ochladí?

Peter Minárik

Zažívame neobvykle vysoké teploty, ktoré na súčasnú ročnú dobu nemajú obdobu. Veľmi teplý záver októbra by mal pokračovať aj v nadchádzajúcich dňoch. Počasie by sa na našom území malo zmeniť zrejme až v priebehu novembra.

Už to vyzerá tak, že tohtoročný október bude patriť k jedným z najteplejších a najsuchších za uplynulé roky. Teploty, ktoré sa totiž na našom území vyskytujú, sú mimoriadne neštandardné.

Aj keď to v nižších polohách nie vždy vyzerá ideálne pre hmlu a nízku oblačnosť, tak v skutočnosti do našej oblasti prúdi nezvyčajne teplá vzduchová hmota.

V porovnaní s dlhodobým normálom je aktuálne až o 5 °C teplejšie, no ako vidieť aj na nižšie priloženom grafe, tak v nadchádzajúcich dňoch bude ešte teplejšie. V posledné októbrové dni bude do našej oblasti prúdiť vzduchová hmota, ktorá bude až o 10 °C teplejšia, ako je na súčasnú ročnú dobu bežné (dlhodobý priemer je vyznačený hrubou červenou čiarou).

prúdenie v hladine 850 hPa, zdroj: wetterzentrale.de
prúdenie v hladine 850 hPa, zdroj: wetterzentrale.de

Počasie bude stabilné a veľmi teplé

Teplé a stabilné dni čakajú v nadchádzajúcich hodinách viaceré regióny južnej, strednej a východnej Európy. Počasie totiž v našej oblasti bude pod vplyvom rozsiahlej tlakovej výše, ktorá sa bude tiahnuť z Čierneho mora, cez Balkán až nad Stredomorie.

Táto tlaková výš v našej oblasti spôsobí, že nás čaká stabilné jesenné počasie. Mohutnosť tlakovej výše zablokuje akýkoľvek prienik frontálnych systémov do našej oblasti.

Okrem toho, že budeme pod vplyvom tlakovej výše, tak súčasne po jej okraji bude do Európy od juhozápadu prúdiť veľmi teplý vzduch od juhozápadu.

Počasie bude teplé, ale aj hmlisté

Problémom však je, že vzduchová hmota, ktorá zvykne v tomto ročnom období do našej oblasti prúdiť, býva často vlhšia. Toto bude aj prípad nasledujúcich dní. Napriek tomu, že vo výškach k nám bude prúdiť nezvyčajne teplá vzduchová hmota, tak to ešte nie je garanciou toho, že bude teplo aj v nížinách.

Prieniku teplejšej vzduchovej hmoty z výšok do najnižších polôh môžu v nasledujúcich dňoch brániť hmly alebo nízka oblačnosť, ktorá sa bude vytvárať na viacerých miestach.

Od hmly a nízkej oblačnosti budú závisieť aj denné maximálne teploty. Predpovedať, v ktoré dni a na ktorých miestach bude hmlisto, je pomerne náročné, no všeobecne bude platiť to, že pri hmle a nízkej oblačnosti vystúpia denné teploty na +11 až +17 °C, no na miestach, kde sa hmla a nízka oblačnosť zmenší, môžu teploty vystúpiť až vysoko nad hranicu +20 °C.

Ochladenie sa črtá až v novembri

Predbežne to vyzerá tak, že dušičkové počasie by malo byť aj naďalej pod vplyvom tlakovej výše. Očakáva sa preto stabilné počasie. Zmena by mala nastať až neskôr.

Aktuálne vyhliadky nám naznačujú, že k zmene počasia a k prvým zrážkam by mohlo dôjsť okolo 3. novembra, kedy do našej oblasti postúpi studený front, ktorý prinesie dážď a ochladenie.

Napriek ochladeniu sa neočakáva nič nezvyčajné. Teploty by sa len z nadpriemeru mali vrátiť do priemeru. Vyhliadku až do Martina si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd