Slovensko čakajú silné mrazy. Kedy príde ďalšia vlna sneženia?

Peter Minárik

Decembrové počasie prináša do našej oblasti vpády chladného vzduchu, ktorý sa mieša s teplým vzduchom. Kvapalné zrážky sa tak striedajú so snehovými a odmäk sa strieda s poriadnymi mrazmi. Aktuálne sa opäť nachádzame v chladnom vzduchu, no kedy nám tento chladný vzduch prinesie ďalšiu vlnu sneženia?

Po snežení a ďalšom ochladení zažívame na našom území ďalší chladný víkend. Ešte v sobotu sa teploty na krajnom juhozápade a juhu nášho územia dostávali slabo nad bod mrazu, avšak v nedeľu už bude chladnejšie.

V chladnom vzduchu by na celom našom území mali zostať teploty pod bodom mrazu. Celodenný mráz sa na takmer celom území očakáva ešte v pondelok.

Pred nami sú rovnako mimoriadne chladné noci. Na celom našom území poklesnú teploty pod -5 °C, no v dolinách a v kotlinách budú teploty klesať aj pod -20 °C. Je vysoké riziko toho, že zažijeme doteraz najchladnejšie noci od začiatku zimnej sezóny.

Chladno, no jasno

Nadchádzajúce dni bude počasie na našom území ovplyvňovať tlaková výš, ktorá prinesie na naše územie ustálený charakter. Čaká sa prevažne jasné až polooblačné počasie s možnými rannými hmlami.

Oteplenie nás čaká až od utorka 20.12., kedy sa stred tlakovej výše presunie cez našu oblasť a my sa tak dostaneme na jej zadnú stranu, v rámci ktorej bude do našej oblasti od juhozápadu prúdiť teplejší vzduch.

To spôsobí postupné zmierňovanie mrazov. Od utorka nás tak čakajú denné teploty, ktoré len na severe môžu byť pod nulou, no na zvyšku územia budú teploty stúpať do +5 °C. Zmiernia sa aj nočné mrazy. Počas noci by malo ešte mrznúť na celom území, no pod -10 °C sa dostanú teploty už len v najchladnejších oblastiach.

Zrážky prídu pred Vianocami

Podľa aktuálnych predpovedí to vyzerá tak, že stabilnejšie počasie sa udrží niekoľko nasledujúcich dní. Zmena príde vo štvrtok 22.12., kedy sa v našej oblasti otvorí vlhšie severozápadné až západné prúdenie, v ktorom k nám postúpia ďalšie frontálne vlny.

Už vo štvrtok sa očakáva príchod prvého frontu a keďže ten príde do teplého vzduchu, tak na viacerých miestach bude pršať. Snežiť bude len na horách.

Sychravo by malo byť aj naďalej a to až do Vianoc. Podľa prvých prognóz by sa mohlo ochladiť až počas vianočných sviatkov a zrejme sa dočkáme ochladenia.

Pred nami sú tak do utorka chladné dni, potom sa oteplí, no v teplom vzduchu začnú aj Vianoce. Ďalšie ochladenie a možné sneženie je pravdepodobné najskôr počas Vianoc.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd