Slovensko čakajú slnečné a nadpriemerne teplé dni. Teploty pôjdu aj nad +25 °C

Peter Minárik

Naše územie čaká príjemný začiatok nového týždňa, ktorý prinesie aj naďalej stabilné počasie. Slovensko čakajú slnečné a tentoraz aj veľmi teplé dni, ktoré prinesú na súčasnú ročnú dobu nezvyčajné teploty.

Víkend sa na našom území niesol v znamení stabilného počasia, ale zas až tak príjemne nebolo. Môže za to silný, juhovýchodný vietor, ktorý sa v noci na nedeľu rozfúkal a potrápil predovšetkým západnú a severozápadnú polovicu nášho územia.

Po veternej nedeli nás však čaká príjemnejší začiatok nového týždňa. Naďalej nás čaká stabilný charakter počasia, no zároveň bude aj veľmi teplo.

Počasie pod vplyvom tlakovej výše

Nad centrálnym Ruskom sa rozkladá veľmi výrazná tlaková výše, ktorá ovplyvňuje počasie v oblastiach od severného Ruska až po severnú Afriku.

Táto tlaková výš bude zasahovať až nad naše územie, čo prinesie stabilné, prevažne jasné až polojasné počasie.

Zrážky sa na začiatku týždňa neočakávajú a prvé zrážky spolu so zväčšenou oblačnosťou by nad naše územie mali zavítať najskôr v stredu v ranných hodinách.

Bude veľmi teplo

Pozitívnou správou je však to, že napriek tomu, že bude na našom území slnečno, tak bude aj veľmi teplo. Vietor sa upokojí už v noci na pondelok a súčasne sa do našej oblasti zintenzívni príliv teplého vzduchu od juhu.

Ten sa k nám bude dostávať práve po zadnej strane tejto rozsiahlej tlakovej výše. Teplý vzduch k nám bude prúdiť až z ďalekej Afriky a prinesie nadpriemerne vysoké teploty.

Tie sa budú na našom území v pondelok a v utorok pohybovať v intervale od +18 do +25 °C, no v najteplejších lokalitách nášho územia, najmä v okolí Bratislavy, či Hurbanova môžu teploty prekročiť aj hranicu +25 °C a dostanú sa na hodnotu okolo +26 °C.

Takéto teploty sú na začiatok októbra mimoriadne nezvyčajné a v porovnaní s dlhodobým normálom sú očakávané teploty o 5 až 8 °C vyššie ako je bežné. Takéto teplé počasie nás čaká do stredy. V stredu ráno by nás mal začať ovplyvňovať ďalší front so zrážkami.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd